Болен съдебен заседател попречи на старта на днешното заседание срещу Иван Костов в Окръжен съд-Пловдив. В него трябваше да бъдат изслушани вещи лица и още свидетели на катастрофата до КЦМ през 2019 г. Това наложи насрочването на нова дата за делото срещу 72-годишния шофьор. Така процесът ще продължи на 24 ноември тази година.

Иван Костов е с обвинение за причиняване на смърт на три лица по непредпазливост в следствие на катастрофа. До инцидента се стигна, след като шофьорът е карал с превишена скорост и е навлязъл с джипа си в насрещното платно, след което е настъпил удар с лек автомобил.

Трагедията, при която загинаха трима души се разигра навръх Гергьовден 2019 година. 72-годишният водач бил зад волана на колата си –  джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола”. В него се намирали четирима пътници – един мъж на 66 години, и три жени – 42, 63 и около 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

72-годишният водач предприел изпреварване, малко след което без да сигнализира внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С джипът си, той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът ѝ отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали 42 и 63 годишните жени, както и 66-годишния мъж. Третата жена пък е получила средни телесни повреди. 

Според автотехническата експертиза, виновният шофьор е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на разрешената в този участък. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

В предходното заседание в края на юли показания дадоха общо осем свидетели, сред които - двамата шофьори, движещи се непосредствено след джипа на Костов, полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, пожарникарите рязали колата-ковчег, както и личният лекар на Иван Костов. Какво разказа те и как върви процеса до момента може да прочетете ТУК:

Свидетел на мелето с 3 жертви край КЦМ: Джипът навлезе в насрещното без видима причинаШофьорът Иван Костов е с обвинение за причиняване на смърт на трима души