Поредното заседание на мегаделото КТБ започна със спорове дали прокуратурата да продължи с четене на обвинителния акт или да изготви само доклад. В залата се явиха четирима държавни обвинители, предвождани от зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че наскоро бе извършена промяна в НПК, според която обвинението вече няма да има задължението да чете цялото обвинение. Гешев заяви, че четенето на обвинителния акт е прието след Освобождението, тъй като голяма част от населението били неграмотни.

Също така допълни, че прокуратурата не изпитва огромна радост от факта, че трябвало няколко пъти да напише „Война и мир“, но такива били изискванията по закон. Заместникът на Сотир Цацаров заподозря защитниците, че протакат делото, защото искат да се смени политическата обстановка, надявайки се това да им помогне. Съзря и политически причини, но този път в Сърбия, за това, че банкера Цветан Василев не е екстрадиран.

Защитниците настояха делото да продължи с четене на обвинителния акт, като изложиха пред съда различни аргументи.

 Адвокат Константин Симеонов, който защитава Цветан Василев, заяви, че недоумява защо обвинителнията акт е цели 15 хиляди страници. "Това, което видяхме е копи пейст на много голяма част от нещата. Не знам каква е била целта - да е труден за четене или да има много голям обем? Не мога аз да отговоря на това, но смятам, че подсъдимите заслужават да разберат в какво в крайна сметка са обвинени. Няма как да прекъснем започнатото действие и да започнем отначало", заяви Симеонов.

 Друг от защитниците попита съдът дали може да си избере, дали да спазва закона, каквото се налага в момента да направи заради липсата на яснота как трябва да продължи делото. Припомнено бе, че четенето е започнало на 5 май 2018 година и няма яснота какво се случва с направеното до момента по делото -с решенията и становищата на съда, взети до момента.

Адвокат Даниела Доковска пък попита дали след като не се чете обвинението, няма да се чете и присъдата. Сред аргументите бе, че по този начин се нарушава принципа на равнопоставеност, защото за част от обвиняемите е четен обвинителния кт, а за други ще има само доклад. Всички се позоваха на чл. 3 от НК, който посочва, че става въпрос за предстоящи съдебни дела, а това дело не е такова.

 Адвокати изказаха мнение, че законодателят поставя съда в изключително неизгодна позиция и дори на съдия Петрова и предстои изпит с вземане на решение как да продължи делото, защото се налага тя да тълкува закона, а не да го прилага. Адвокат напомни, че в началото на делото съдията е казала, че четенето на обвинителния  акт е най-тържествената част от едно съдебно дело и дори призова  всички да бъдат прави по време на четенето.

Съдът се оттегли на размисъл, за да реши как ще продължи делото. Пред журналисти Гешев уточни, че прокуратурата е получила сигнала на Елена Йончева за "Ларгото", като документите били разписани от Корнелия Нинова.