Повече от пет години се бави съдебния процес срещу роденият в Калояново Георги Шахънски, обвинен в причиняване на смърт на пътя Карлово-Пловдив. Мъжът е с повдигнато обвинение за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на Николай Лазаров, неспазвайки няколко правила от ЗДвП.

На 9 юни 2017 г. Георги Шахънски шофирал БМВ-то си по пътя Пловдив - Карлово. Мъжът е навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал челно в идващия срещу него автомобил. Разследването е установило, че и двамата водачи са се движили с превишена скорост в момента на удара. При ограничение от 60 км/ч. Шахънски е карал с 90, а Лазаров - със 70.

Днес в Окръжен съд-Пловдив беше поредния опит за старт на разпоредителното заседание.

В него стана ясно, че семейството на загиналия Николай Лазаров – майка му, жена му и синът му се конституират като частни обвинители.

Адвокатът на Георги Шахънски Николай Дунев поиска от съда производството да бъде прекратено и делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт. Според адвокатът има съществени противоречия относно фактите, които са отстраними от прокуратурата. Според него не се разбира добре обвинението и това пречи правилно да се организира защитата.

Държавното обвинение и адвокат Търновалийски, представляващ близките на загиналия оспориха този иск.

Съдът от своя страна прецени, че не са налице основания за прекратяване на процеса. Според съдия Нина Кузманова обвиненията са ясни и достатъчно конкретни за да бъдат приети.

Решението ще бъде обжалвано и предстои и Апелативен съд-Пловдив да се произнесе по казуса.

Шахънски остава с мярка за неотклонение "подписка".