Над един милион лева струва на родните данъкоплатци връщането на чужди престъпници, които са били заловени у нас, а съдът е разрешил екстрадицията им в тяхната родина или страната, която ги издирва за извършено от тях престъпление. Това показват няколко доклада на МВР и Министерство на правосъдието, с които TrafficNews разполага.

Според финансовия отчет на правосъдното ведомство само за последната отчетна година за тази цел са били заделени над 300 хиляди лева по бюджетна програма „Охрана на съдебната власт“. В точка II, която е озаглавена „Администрирани разходни параграфи по бюджета“, е посочено, че за „Издръжка на изпълнение на дейности по Закона за екстрадиция и Европейската заповед за арест“, са дадени 328 500 лева. Парите са основно за транспорт, охрана и престой в следствените арести на хората, за които е имало искане за екстрадиция от някоя чужда страна.

Според закона, молената страна, която в случая е България, трябва да поеме тези разходи. Единствено ако територията ни се използва като транзитна за преминаването на някой бандит, който трябва например да се прекачи на самолет у нас или да мине с конвой, то тогава, изискващата държава плаща разходите. Заловните у нас престъпници обаче тежат на нашия бюджет.

Разходи по охрана, конвой и дори купуването на самолетни билети поемат пък от МВР. Там заделените за тази дейност средства за последната година са били около 200 хил. лева. Няма точен отчет на похарчените пари по командироването на служители, но според неофициални данни, сумата там също не е малка.

Издръжката като храна, лекарства и килия на задържаните също се поема от българска страна. По време на първоначалнит им арест, разходите за тях се плащат от МВР. При преместването им в следствения арест, харчовете вече са за сметка на прокуратурата.

Общата сума, която се дава годишно за храна и лекарства в следсвените арести, е близо 13 млн. лева, показва проверка на TrafficNews. Една сериозна част от тях отива за чужди арестанти, които трябва да бъдат задържани, докато срещу тях текат делата за екстрадиция.

Последният случай, за който сме платили, е за руската гражданка Елена Морева. Бъргаският апелативен съд потвърди преди два месеца допускането на екстрадиция. Така Морева потегли към Руската федерация с полет и конвой, заплатени от българска страна.

Рускинята беше издирвана за три измами на територията на родината си. Тя посредничила при закупуването на имоти и успяла да преметни трима души с доста сериозни суми. Общият размер на измамите се оценява на над $500 000. Руското законодателство предвижда до 10 години затвор за подобни престъпления.