На 11 ноември петима младежи от Стамболийски потеглят към Пловдив, за да празнуват именния ден на 17-годишния Виктор Василев. Денят, в който почитаме светецът - закрилник на дома Свети Мина, обаче се оказва фатален както за Виктор, така и за 16-годишния му приятел Тодор Бараков. Колата изобщо не стига до Пловдив, защото два- три километра след село Кадиево шофьорът Петър Маринашки губи контрол върху беемвето и се забива в огромен орех. Все още няма данни от пътно-техническата експертиза и не е ясно с каква скорост се е движел автобомилът. Предвид това, което останало от колата обаче е ясно, че скоростта е била далеч над разрешената. 

16-годишният Тодор Бараков, който се вози на задната седалка вдясно, при зверският удар  загива намясто. Приятелят му Виктор, който седи до него, издъхва няколко часа по-късно без да дойде в съзнание.

 

Виктор Василев

Тодор Бараков

Другите две момчета, които са пътували на задната и предната седалки са с травми на крайниците. Водачът - Петър Маринашки е невредим. Вероятно , осъзнавайки че не може да овладее колата и ще се забие вдървото, той инстинктивно навива волана. Така спасява себе и момчето на предната седалка, но задната част на колата буквално се врязва в крайпътния орех. 

"Ударът е бил толкова силен, че от дървото още стърчат забити стъкла. Колата направосе е отпечатала върху дървото. Части от автомобила са излетели чак в нивата" разказва бащата на момчето Тодор Бараков. Мъжът научава ужасната вест, прибирайки се от работа в Париж, където живее и работи от 25 години. "Просто седнах в колата и потеглих към България. Пътувах 24 часа и през цялото време плачех" , признава бащата. 

Бащата Тодор Бараков

Когато пристига в Стамболйски на 12 ноември обаче, от свои познати - служители в охранителна фирма, научава че веднага след като е бил освободен от ареста, Петър се е качил на друг автомобил и обикаля из града. 

"Просто не можех да повярвам, че е истина. Но само три дни по-късно, в неделя го видях със собствените си очи. Беше зад волана на сив мерцедес, имаше една лепенка на скулата. А предишният ден аз бях погребал детето си. Изтръпнах целият", разказва Тодор. Семейството смята, че на 13 ноември Петър е пътувал дори до София, за да вземе баща си от летището. 

"Стамболийски е малък град. Хората са потресени и възмутени от поведението на Петър. Всеки има някаква връзка - било приятелска, било роднинска със семействата на загиналите момчета. Какъв е този човек, който преди един ден е причинал смъртта на двама свои приятели, а след това веднага се качва и шофира. Това е безобразие, цинизъм. Това не е нормално. Дори към онзи момент книжката все още да не му е била отнета, как е възможно той да се качи на кола и да шофира" коментира адвокатът на семейство Баракови - Антоанета Николова. 

Адв. Антоанета Николова

"Този човек поставя в риск и останалите хора. Обществото не трябва да се примирява с подобни случаи. Да, прокуратурата ще си свърши работата, виновният ще получи присъда, но какво прави обществото, за дане пострадат и други деца?!" казва адвокатът на семейството на Виктор - Ваня Костова. 

Адв. Ваня Костова /вдясно/ с майката на Виктор - Силвия Вълкова

Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура. Назначени са са автотехническа  и съдебномедицинска експертизи.  Тестовете за алкохол и наркотици, които са правени на място са отрицателни. Кръвната проба за алкохол е отрицателна, направена му е и кръвна проба за наркотици, чийто резултат все още не е излязъл. 

По разпореждане на наблюдаващия прокурор, полицията е отнела книжката на Маринашки. 

 

Силвия Вълкова

Тодор Бараков и Галина Илчева 

 

Втора жертва на жестоката катастрофа край Пловдив17-годишен младеж е издъхнал в болницата