Тежка черепно-мозъчна травма е причината за смъртта на 2-годишната Севда, която почина на 16 октомври в УМБАЛ "Свети Георги", съобщи на брифинг Районният прокурор Чавдар Грошев. Днес по делото е постъпила експертна справка, която сочи каква е причината за смъртта. Затова делото ще бъде изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура. Разследването ще продължи по чл.124 от НК за причинена смърт по непредпазливост. 

Малката Севда беше приета преди три седмици в интензивно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в много тежко състояние. Тя беше с черепно-мозъчна травма, фрактури, увреждания на белия дроб и следи от ухапвания. Първочалната версия на майката Айше е, че малката е паднала от леглото, изпаднала в безсъзнание и тя се опитала да я свести, като я е захапала няколко пъти. Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано.

В момента Айше все още е в ареста, след като и на втора инстанция магистратите се съобразиха с доводите на държавното обвинение, а именно, че тя е виновна за състоянието на дето. 

На база на аутопсията, ще бъде извършена съдебно-медицинска експертиза. До този момент майката не се е признала за виновна. 

Психиатричната експертиза казва, че майката е вменяема. Свидетели и социални работници потвърждават , че тя се е грижела много добре за детето. Личният лекар също е разпитан по делото и е заявил, че никога не е виждал травматични увреждания по тялото на момиченцето. 

"Нямаме данни, че жената е живяла с някого в жилището. Ще проверим всяка една информация. Засега нямаме данни и доказателства, че някой не си е свършил работата" заяви Грошев. 

Новият член, по който на майката ще бъде повдигнато обвинение предвижда до 12 години лишаване от свобода.