Гафът на БТВ стана 12 януари, когато Специализираният наказателен съд трябваше да реши дали свидетелите по делото КТБ да останат в ареста. В 18:10 часа в сайта на телевизията се появи информация, че срещу обвиняемите е взета най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража".

Странното беше, че произнасянето на съда по случая беше обявено чак след 19 часа. В крайна сметка информацията на БТВ се оказа вярна, но подранила с повече от час. След като други медии съобщиха за появилото се предсказване на решението на съда, публикацията от сайта на телевизията беше свалена.

Същата се появи отново, този път около 20 часа.  С отворено писмо по случая излязоха от Софийската адвокатска колегия. Обръщайки се до министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и до Висшия съдебен съвет те заявяват, че случилото се може да се дължи не само на „изпреварваща“ информация към медиите за необявено съдебно решение, но и да представлява опит за влияние върху съда чрез въздействие върху общественото мнение.


В писмото е написано още, че във всички случаи подобна "грешка" представлява грубо вмешателство в независимостта на съдебната власт, гарантирана от Конституцията. От колегията призоваха случаят да бъде проверен и изяснен. Според тях, ако това не се случи, е възможно да се постави началото на практика, която да лиши съдебната система от независимост и да направи невъзможен справедливия и безпристрастен процес.

След поисканото изясняване на въпросите "Кой е дал информация за съдебно решение, преди то да бъде обявено в зала на медиите" и "Нарушена ли е тайната на съвещанието по делото за мерките за неотклонение на обвиняемите" от Специализирания съд излязоха със становище, че новината на БТВ е тяхна "грешка" и за нея отговорност носи медията.