Години наред Кристина Дунчева от Сандански е била тормозена психически от мъжа си и се е страхувала, че той ще й взема децата. Това заяви брат й  Илия Дунчев. Според него сестра му никога не е била агресивна и то се съмнява, че тя е физическият извършител на убийството. Припомняме, че Кристина е обвинена, че на 19 ноември е убила двете си деца на 3 и 5 години, а преди седмица спечели дело за домашно насилие.

 „Усещам утеха у нея от това решение на съда. Тя се страхуваше, че никой няма да ѝ повярва, че е жертва на едно престъпление, което се извършва години наред буквално в задния двор на полицията. В нея беше насаден страх, че няма кой да ѝ помогне, защото Георги е с протекции в Районното полицейско управление. В града се говори, че сестра му е в много близки отношение със зам.-шефа на районното, който отговаря и за „Криминална полиция“ в Сандански“, разказа братът на Кристина пред БТВ.

Той подозира, че алибито на Георги Трайков за убийството е скалъпено.

Фактът, че Кристина Дунчева се е страхувала от мъжа си и неговите близки контакти с полицията в града беше потвърден и от нейния адвокат Маньо Алексиев.

„При срещата ни в кантората ми в София, може би 1-2 седмици преди злощастното събитие, тя беше покрусена, казваше, че не вярва в никого, че Георги има силни позиции, всички са на негова страна – и полиция, и съд, и ще ѝ вземе децата“, разказа адвокатът.

Той уточни, че първият сигнал, който Кристина е подала за домашно насилие на тел. 112, е от 5 октомври 2020 г. Тогава полицаи снемат обяснения от нея и от Георги и я придружават до дома на родителите ѝ.

"На делото за домашно насилие те твърдяха, че не помнят и тя се е прибрала сама, не помнеха и за какво е бил сигналът“, коментира Алексиев.

По думите му Георги Трайков е взимал децата от дома на родителите на Кристина със съдействието на полицаи, без да има право на това – без съдебно решение.

Според брата на Кристина трагедията е могло да бъде предотвратена, ако институциите, които са били уведомени за домашното насилие, ѝ бяха оказали подкрепа.