Четирима души са задържани във връзка с откритите 18 мъртви мигранти в камион край София, като двама от тях са задържани в Бургас, а трети - в София, заявиха пред репортери директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и главен комисар Атанас Илков, директор на Националната полиция.

Те остават в ареста за 24 часа, като все още не са им повдигнати обвинения. Борислав Сарафов отбеляза, че полицията е заловила заподозрените в собствените им домове.

Едно от задържаните лица е с няколко досъдебни производства, като за последно е изтърпял и една ефективна присъда от пет месеца.

Задържан е и собственикът на камиона, който е от Бургас, потвърди Борислва Сарафов, предаде БНР.

 Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, допълни Сарафов и уточни, че става въпрос за каналджийска дейност.

"Взети са 16 ДНК проби от камиона, като това ще позволи да стане ясно кой го е управлявал. На четири адреса в страната се извършват обиски", каза още зам.-главният прокурор.

"В камиона са пътували 52 души, като по първоначална информация те са от Афганистан. Те са влезли в България преди няколко дни през границата с Турция, след като са прескочили оградата на границата с помощта на стълба. Прекарали са няколко дни в гората и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити", посочи Сарафов.

Само разследването на смъртта на мигрантите се поема от Националната следствена служба (НСС).

Сарафов уточни, че се извършва оглед на мястото от НСлС, прокуратурата и МВР.