Боян Кабашки/45/е служителят от дирекция "Миграция" , арестуван за връзки с престъпна група , изработвала фалшиви документи. Петима души са с повдигнати обвинения след мащабната акция, при която бе разбита бандата. Това стана ясно по време на брифинг на пловдивската прокуратура. Кабашки е дългогодишен  служител на МВР. Той вадил от масива "Български документи за самоличност" номера на реално съществуващи  документи, с които са изработвани фалшификатите. 

Акцията е стартирала на 15 януари тази година. Тя се е провела на територията на Пловдив, Карлово, Самоков и Ихтиман. Претърсени са 15 адреса и 7 автомобила. Оттам са иззети заготовки за изработка на документи, машина и хартия за печатането им. Открити са също пари и оръжие.

В ареста са Васил Гайдаджийски /60/ , Рангел Сарийски/55/, Борис Ябълков/54/ и Христо Лозев/43/ . Те са криминално проявени. Обвиненията са за изготвяне на неистински документи, както и за подбудителство и помагачество на престъпната дейност. С прокурорско постановление петимата са задържани за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянния им арест.

Клиенти на бандата били жители на Турция, Албания и Тунис. Документите трудно можели да бъдат засечени от граничните власти, тъй като били с изключително високо качество. Ролята на миграционния служител била да предостави номера на валидни български документи, така че при евентуална проверка личните документи да излязат в системата като валидни. Така лицата можели свободно да пребивават и да пътуват на територията на Европейския съюз. 

Към момента няма информация дали лицата, които са се снабдявали с документите, са били криминално проявени. В хода на акцията обаче са задържани граждани на Турция и Тунис, които опитали да напуснат страната през Дунав мост - 2.

Според разследващите цената на подобни документи може да достигне 15 000 евро. Освен лични карти, са открити официални знаци, наподобяващи тези на прокуратурата, ГДБОП и МВР.  Иззети са и заготовки за дипломи и сертификати за квалификация.