Стефка Стефанова, която предизвика катастрофа с два трупа на Подбалканския път край Казанлък получи днес присъда. Обвиняемата е подсъдима за това, че на 4 септември 2020 г. на разклона за село Куртово челно се сблъсква с друг автомобил. Следствие, на което Стефанова причинява смъртта на 34-годишен мъж и 74-годишната си майка.

Днес трябваше делото да продължи с разпит на свидетели и вещи лица, защото в предходно заседание обвиняемата Стефка не е пожелал да признае вината си. Делото обаче тръгна отначало заради съдебен заседател, който е пожелал да бъде освободен от участие в делото, поради здравословни причини. 

След като бе дадено началото на разпоредителното заседание, този път Стефка Стефанова и новите й защитници- адвокат Кирил Николов и Славчо Алексиев поискаха съкратено съдебно следствие. Така обвиняемата призна вината си, по този начин законът й дава право да ползва с 1/3 по-ниска присъда от наложената.

Пострадалите близки на загиналия присъстваха на заседанието и бяха конституирани отново в качеството си на частни обвинители по делото. Преди съдът да се произнесе с присъда, защитата на Стефанова представи писмени доказателства, с които да се докаже, че подсъдимата посещава психотерапевт, заради фаталната случка. Адвокат Николов направи искане от съда за допуксане на разпит на свидетеля Росен Петков, който е син на осъдената жена. 

„Бях първият,  който видя майка ми след катастрофата и аз й съобщих за това, което е станало в болницата. Първоначално не знаеше как да го приеме,  нямаше никакъв спомен. Тя остана там за седмица, две. Бях с нея и всеки ден беше сякаш не сме разговаряли, това продължи около 1 месец.

Говорише, че никога няма да си го прости. След време тя се прибра с мен в Лондон, но се държеше отнесено. Изпадаше в депресия, често и се прибираше в България, за да разбере какво е станало, даже ходеше на място на катастрофата. Използваше и психиатрична помощ”, разказа синът на обвиняемата.

След изслушване на всички страни по делото съдия Петко Минев наложи наказание на виновната шофьорка от 2 години и 8 месеца затвор след редукцията. То трябва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим. Магистратите лишиха подсъдимата Стефанова и от право да управлява МПС за срок от 4 години, като със същата присъда Окръжният съд осъди  подсъдимата да заплати на всеки от 8-те частни обвинители разноски за повереник в размер на по 6000 лв. за всеки от тях, или общо сумата от 48 000 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.