Бизнесменът Аднан Юсенов ще лежи в затвора 8 години. Това определи преди минути Пловдивският окръжен съд. Наказанието е по обвинение за причиняване на смърт на повече от едно лице при непредпазливост и ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим. Бизнесменът трябва да заплати и направените разноски по делото в размер на 4198 лева.

Жестоката катастрофа, при която загинаха двама души, стана на 12 декември 2022 година в района на 4-тия километър от Пловдив в посока Садово, малко след 21 часа. Според обвинителният акт в ПТП-то са участвали три автомобила. Шофьорът на автомобила БМВ със софийска регистрация, 45-годишният Аднан Юсеинов, е виновен за тежката катастрофа. Той е предприел неправилно изпреварване, след което се блъснал в такси с кърджалийска регистрация и след това е последвал удар в КИА с пловдивска регистрация. В пловдивския автомобил е пътувало и дете, което е невредимо. От експертизата е станало ясно, че Юсеинов се е движил със 156 км/ч. при максимално допустима скорост от 90 км./ч.

От екип на спешна медицинска помощ на място е констатирана смъртта на двамата мъже от таксиметровия автомобил - 31-годишният водач и пътник. Юсеинов е откаран в болница с опасност за живота. Бизнесменът е бил със 7 счупени ребра и 2 счупени крака, като и до ден днешен се движи трудно.

Единият загинал е Салиф Тефик, бил гурбетчия в Австрия. Той се прибирал при семейството си в кърджалийския квартал „Боровец“. Живеел от около 10 години в Австрия. Съпругата му била там, той решил да се прибере, за да види родителите си.

Другият загинал е 31-годишният таксиметров шофьор Сурай Расим, който отишъл по поръчка да прибере Салиф от летището в София.

Процесуални срокове попречиха на бизнесмена Аднан да признае вина за мелето край ПловдивПри жестоката катастрофа на пътя за Хасково загинаха двама души

Бизнесменът Аднан Юсеинов готов да признае вина за мелето край Пловдив, отстраняват грешки по делотоСъдът намали паричната му гаранция от 10 000 на 7000 лева

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие с признаване на вина от Юсеинов и това му гарантира намаляване на присъдата с 1/3 от определените от съда 12 години. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15 дневен пред Апелативен съд – Пловдив.

В обясненията си пред магистратите Аднан Юсеинов  заяви, че във фаталната вечер се е движил към Пловдив, за да предостави мостри на дрехи на френски производители.

Същият ден имахме клиент от Франция на посещение във фабриката в Ардино и аз ги посрещнах. Харесаха си определени модели и си тръгнаха. Мострите трябваше да бъдат ушити същия ден и да ги получат в офиса им в град Пловдив. Направихме ги, но закъснявахме и аз отидох да ги доставя до офиса в Пловдив. Това беше причината да карам доста бързо и стана катастрофата. Имам огромна вина за това, което причиних и съжалявам много. Катастрофата промени живота ми и се срамувам много. Искам да се извиня на близките. След тази случка дадох управлението на бизнеса на друг, защото не съм във физическо и психическо състояние да ръководя. Имам 2 операции и съм с патерици”, разказа Юсеинов пред магистратите.

По искане на защитата му – адвокатите Кирил Николов и Росен Александров в залата като свидетел беше изслушана Ирина Янева, която е поела управлението на фирмите на бизнесмена. Пред съда тя определи Юсеинов като отговорен и лоялен бизнесмен, който е отдаден на близките си.

Преди да поеме неговите фирми, тя е управлявала текстилна агенция, която е посредник между български шивашки фирми  и френски клиенти.

Познава Аднан от над 15 години, работим заедно, но се познаваме и извън работата. Френските клиенти много разчитат на него в производството. Последните 5 година благодарение на неговия професионализъм, дружеството му стана доставчик номер 1 за Европа. В деня на ПТП-то аз, заедно с двама клиенти от Франция бяхме във фабриката. Срещата беше основно за ушиване на мостри. В рамките на деня цехът трябваше да ушие въпросните мостри и тъй като Аднан живее в Пловдив, уговорката беше да ги достави тук и клиентите да ги вземат. Привечер му се обадих да го попитам дали ще има възможност да ги достави, той каза „да”, но така име ги получихме. На следващия ден разбрах какво се е случило след като се обадих във фирмата”, разказа Янева пред съда.

Тя допълни, че след това събитие Аднан физически и психически не се е чувствал добре.

Тогава взехме решение нашата агенция да поеме управлението на неговата фирма. Аз станах управител, защото нямаше как да си позволим над 80 човека да останат без работа, а клиентите да останат без най-големия си доставчик. Лично за мен след инцидента Юсеинов вече не е същият човек”, завърши жената.

Преди постановяване на присъдата, от държавното обвинение поискаха ефективно наказани от 9 години лишаване от свобода, което след редукцията да бъде намалено на 6 години. Адвокатите на близките на загиналите мъже от своя страна настояха за максимална присъда – 15 година, която след приспадането на 1/3 да стане 10 години.

Това, което не спирах да си повтарям, докато слушам пледоариите беше, че съм благодарен, че не частните обвинители решават съдбата на подсъдимия, а съда. Обратно на тях искам да кажа, че в днешно време, отдавна е утвърдено, че наказанията не се налагат с цел отмъщение, а превъзпитание. Разчитаме на безпристрастната оценка на съда и смятам, че не е невъзможно Юсенов да получи и условна присъда”, каза на свой ред един от защитниците на бизнесмена – адв. Кирил Николов. Колегата му Росен Александров се солидализира с думите му и също поиска от съда условно наказание.

Макар да е с чисто съдебно минало, предвид множеството отегчаващи обстоятелства, съдия Веселина Семкова прецени, че справедливото наказание е в размер на 12 години затвор. Според закона, след признаването на вина присъдата се намаля с 1/3 и Аднан Юсеинов ще трябва да излежи 8 години.

Шофьорът на БМВ-то виновен за смъртта на двама души в таксито ковчег край Пловдив

Пътникът в таксито-ковчег се прибрал за малко в България, шофьорът на БМВ-то е в кома