Бизнесмен от Кърджали Аднан Юсеинов, който причини мелето на пътя Пловдив-Хасково в края на миналата година, ще се изправи пред Пловдивския окръжен съд в разпоредително заседание през следващата седмица. Той е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.

Жестоката катастрофа стана на 12 декември миналата година в района на 4-тия километър от Пловдив в посока Садово. Сигналът за инцидента е подаден малко след 21 часа.

До момента е изяснено, че в ПТП-то са участвали три автомобила. Шофьорът на автомобила БМВ със софийска регистрация, 44-годишният Аднан Юсеинов, е причинил тежката катастрофа с две жертви. Той е предприел неправилно изпреварване, след което се блъснал в такси с кърджалийски номера и след това е последвал удар в КИА с пловдивска регистрация. В пловдивския автомобил е пътувало и дете, което е невредимо.

От екип на спешна медицинска помощ на място е констатирана смъртта на двамата мъже от таксиметровия автомобил - 31-годишния водач и пътник, а Юсеинов бе откаран в болница с опасност за живота. Бизнесменът е бил със 7 счупени ребра и 2 счупени крака.

Строителен предприемач от Кърджали е причинил мелето край ПловдивЖивотът на 44-годишния мъж е извън опасност, двама полицаи го пазят в болницата

Единият загинал е Салиф Тефик, който е гурбетчия в Австрия. Той се прибирал при семейството си в кърджалийския квартал „Боровец“. Живеел от около 10 години в Австрия. Съпругата му била там, той решил да се прибере, за да види родителите си.

Другият загинал е 31-годишният таксиметров шофьор Сурай Расим, който отишъл по поръчка да прибере Салиф от летището в София.

В разпоредителното заседание в Пловдивския съд трябва да стане ясно дали бизнесменът ще признае вината си, от което зависи и как ще протече делото. Ако Аднан Юсеинов пожелае процесът да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, той ще може да се ползва с 1/3 по лека присъда.

След инцидента на Юсеинов бе с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева, поради това, че се намираше на лечение в болнично заведение заради влошеното си здравословно състояние, вследствие на пътнотранспортното произшествие.

Делото в Окръжен съд е насрочено за 18 септември – понеделник.

Според новите изменения в НК от тази година, при смърт на пътя, водачът може да получи наказание - лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Таксиметров шофьор и клиентът му са загиналите в катастрофата край ПловдивЕдин човек е в тежко състояние

Припомняме, че името на 44-годишния бизнесмен от Кърджали фигурира в няколко фирми като собственик или управител, като основните дейности на дружествата са свързани с търговия, продажба на стоки от собствено производство, внос, износ, производство и търговска дейност с всички видове промишлени, хранителни и селскостопански стоки, превоз на пътници и товари на територията на страната и чужбина, посредническа, складова и търговска дейност, ресторантьорство и хотелиерска дейност, организиране и извършване на шивашка дейност, както и търговия с дрехи, облекла и аксесоари.

Част от фирмите, в които е съдружник, се занимават със строителство, обзавеждане и търговия с недвижими имоти.

Шофьорът на БМВ-то виновен за смъртта на двама души в таксито ковчег край ПловдивТой е в тежко състояние в болница