Пловдивчанка изгоря с близо 700 хиляди лева, измамена чрез хитра схема от своя „приятелка”. Историята звучи нереално, но е факт. Парите са били поетапно „изсмуквани” от Нели Бозова, която е смятала, че върши услуга и добро. И както казват старите хора „няма ненаказано добро”, така и Нели е била наказана и то как.

Казусът дори е бил отнесен до компетенцията на Районен съд, който обаче се е произнесъл с оневинителна присъда.  Бозова обаче е непримирима и обжалва в Окръжен съд.

Всичко започнало през 2011 година, когато Бозова е имала строителна фирма. Офисът на дружеството се намирал на последния етаж на жилищна сграда в квартал "Мараша".  Един ден, в едностайния апартамент под офиса й се нанесла Соня Мирчева със семейството си.

„Нямаше и седмица след пристигането й, Соня се качи при мен в офиса, за да се запознаем. Беше с черни очила и плачеше. Разказа ми историята си – цялото й семейство останали на улицата, след като банка им взела двете къщи – в село Руен и в Куклен. Сподели, че изтеглила 280 хиляди лева кредит, но изпаднала във финансов колапс, не можела да погасява кредита и са й взели всичко. Заемът пък бил за бизнес проекта й – магазин на "Витошка", който взела под наем за една година напред. Имала съдружници, които са ъндърграуна и за които никога не говореше. Те тримата щели да внасят дрехи от Италия, много скъпи. Оказало се обаче, че собственикът на магазина в София ги измамил, а пък търговецът от Италия им давал зор за стоката. Така тя всеки ден идваше при мен в кантората, разказваше ми как не може да спи, как пие лекарства, плачеше, беше зле. Аз я приемах и й бях отдушник, на когото споделяше. Изслушвах я и й съчувствах”, започна разказа си Нели Бозова.

Месеци наред тя и Соня са споделяли сутрешното си кафе и се сближили.

„През юли Соня пак дойде при мен на по кафе, плачеше пак. Разказа, че й предстои кръщене на внучката, а същото време дължи 38 хиляди лева, за да си погаси вноска по кредита и да си запази къщата в Руен от публична продан. Поиска ми 300 лева и аз веднага й дадох. Не се замислих дали ме лъже. Аз и мъжа ми имахме много сериозни доходи от фирмата. Месец след това Соня дойде щастлива при мен. Разказа ми, че компанията, с която работи в Италия има да й дава 50 хиляди лева. За да ги получи обаче, тя трябва да подготви някакви документи, които струват пари. Аз се съгласих да й дам. И така през ден, през два й давах по 1000 – 2000 лева. През ноември вече бяха 14 хиляди лева”, допълва Бозева.  Последвали нови разговори за разходите. Тогава Соня й обявила, че надали ще са повече от 25 хиляди лева и да не се притеснява. Веднага щом вземе парите от Италия, ще й се издължи до стотинка.

„Мина Нова година и Соня каза, че заминава. За билет и престой й трябваха пари и аз й дадох. Тогава й предложих да направим запис на заповед за средствата. Тя обаче с усмивка ми заяви:”Къде ще отида, тук съм. Бъди спокойна. Имам много кредитори и това ще ми навреди”. Последва уж пътуване, при което обаче парите не били дадени. Тогава Соня ми каза, че ще трябва да наеме адвокати, на които обаче не може да плаща. Тогава бе момента, в който аз започнах да потъвам, но не го осъзнавах”, разказва измамената жена. Тя дори не се е усъмнила в думите на Мирчева, а широко отворени ръце е помагала финансово. Нели е била жестоко мамена още три години подред.

"През тези години Соня ме търсеше за пари денонощно – от 6 часа сутринта до 2 през нощта. Аз не се съмнявах, тъй като ми показваше някакви неща, които не разбирах. Изведнъж парите от 50 хиляди станаха 150 хиляди евро заради някакви неустойки. Пак плащах за адвокати и за документи. През 2013 година ми заяви, че започва дело в Италия. От въпросната компания за дрехи изтекла конфиденциална информация към друга фирма – конкурентна. Съдиха се месец-два и се оказа, че са спечелили и Соня имала да взима половин милион евро. Адвокатите й се задействали и скоро ще взима парите. Това обаче не трябва да е по банков път, тъй като ще й ги запорират банките. Ще ходи с куфарите в Италия. На 25 септември 2014 г. пак ми се обади за пари: „Последните 5,600 лева и край – отивам в Италия”, бяха думите й. Аз нямах пари и се чудих от къде да взема. Обадих се на мъжа ми да й даде. Той обаче заяви на Соня, че ще даде само срещу запис на заповед. Соня обаче се ядоса и повече не ми вдигна телефона. Аз знаех вече, че съм затънала. Изведнъж изтрезнях. Бях „изгоряла” с 660 хиляди лева”, допълва Нели.

През всичките тези години тя е захранвала с финанси Мирчева, само и само, за да спаси предишните дадени.  Соня е омайвала жената с думи, че ако не платят веднага всичко отива по дяволите, няма да видят парите повече и каузата им е загубена.

От октомври 2014 година Бозова се опитала да намери Соня. Получила информация, че същата вече не е в апартамента под наем в "Мараша", а е при майка си в Брестник. Нели хванала такси и заминала в пловдивското село. Оказало се, че там всички знаят коя е Мирчева и за минути къщата била намерена. Майката на Соня обаче прикрила дъщеря си, заявявайки, че не знае къде се намира.

„Точно след визитата ми, Соня ми се обади, но не за да се издължи, а за да ме заплашва. Ако не я оставя на мира, щяла да съсипе бизнеса ми и семейството ми. Не се уплаших, а напротив – седнах и написах сигнал до прокуратурата. Не след дълго започнаха да ме викат в Икономическа полиция. От 2014 до 2017 година ме разкарваха в полицията. На 17 януари 2017 година започна и делото. През това време тя постоянно ми звънеше и ме заплашваше”, допълва Бозова.

Соня е била с ограничителна мярка да не напуска страната. Междувременно след старта на процеса, Мирчева подава сигнали в НАП срещу Бозова. Поискани били и пълни ревизии на доходите на цялото семейство на Нели, счетоводни експертизи и справки за всичките разходи.

„Трябваше да приложа всички документи на фирмата, касови книги и какво ли не. В данъчното вече ме познаваха коя съм и за какво съм във ведомството. Разпитваха на делата моите близки и приятели, както и свидетелите ми. Причината бе, че когато нямах пари през тези 4 години, докато Соня ме „скубеше”, аз взимах заеми от различни хора. Имало е дни, в които не съм можела да осигуря финансите и пращах Соня при мои приятели или близки.  Направиха ревизии и на моите свидетели. Делото се проточи с месеци. На последното заседание бе дадена думата на Соня, която отрече всичко, описано в моя сигнал. Беше нагла и пред съдията заяви, че всъщност аз съм взимала от нея. Моите свидетели пък са й давали пари, защото са й ги дължали.  Заяви, че аз съм лъжкиня и алкохоличка, нарочно я съдя, защото аз на нея й дължа пари. Така след 10 минути размисъл, председателят прекрати делото и обяви, че Соня е невинна”, каза Бозова. Два дни след решението на съда тя и адвокатът й подават възражение.

В момента делото е отнесено до Окръжен съд. Първото заседанието е било в края на ноември, когато са били направени множество искания от страна на потърпевшата. Едно от тях е пълна ревизия на Соня Мирчева.

Оказва се обаче, че последната е била стара клиентка на прокуратурата. Още 12 човека са били измамени със същата схема „бизнес в Италия”. От 2009 до 2013 година са били завеждани жалби срещу Мирчева, като през 2013 е заведена колективна такава от всичките потърпевши.

„Общо хората са затънали с 68 хиляди лева. Това са пенсионери, самотни родители и инвалиди. Един от тях е теглил кредит, защото Мирчева имала запор, тя плащала вноските 3-4 месеца и избягала. Пенсионерка пък е станала неин поръчител и пак по същия начин – плаща месец два и изчезва. Докато тя е била клиентка на прокуратурата, тя е работела с мен”, споделя още жената.

Нели поискала справка за съществуването на тази фирма в Италия, която дължала пари на Соня. Оказало се, че такава фабрика няма, а самата Мирчева никога не е пътувала зад граница.

„Според мен тя ме е проучвала преди да се нанесе под наем точно под моя офис през 2011 годна. Знаела е, че разполагам с пари. В момента заради нея дължа пари на хора, на банки. Моето семейство знае, подкрепят ме. Надявам се, да си получа парите и Соня да си понесе наказанието си”, завършва Нели Бозова.

Делото продължава през февруари в Окръжен съд. Наш репортер се опита да се свърже с Соня Мирчева, но се оказва, че телефония номер е изключен.