Тъмната мрежа - рай за бандитите, битак за престъпниците. Място, в което свободно може да се търгува с нелегални стоки. Носят се легенди за Тъмната мрежа. Някои верни, други по-скоро съмнителни.

Престъпниците продават наркотици, оръжия, незаконни книжа, недекларирана валута, фалшиви документи. Търгуват с детска порнография. Дори съвсем наскоро престъпна група с българско участие беше разбита от Интерпол. Групата се занимаваше именно с детска порнография.

Легендите за Тъмната мрежа са свързани с така наречените "Червени стаи", в които се извършват изтезания и дори екзекуции срещу заплащане. Нещо като криминален аукцион, който завършва с много кръв и нечия смърт. Някои отричат съществуването им, а други пък вярват истински, че подобна зловещина в действителност съществува.

Оказва се, че българското присъствие в Тъмната мрежа не е никак маловажно. Около 2 млн. потребители дневно използват Tor - най-популярния браузър за сърфиране в тъмния интернет. От тях около 7000 души са от България, като в края на месец май те скачат до почти 10 000 души на ден, сочат данните на Tor Metrics.

Една от най-търсените стоки в скритото от обикновения средностатистически потребител онлайн пространство са фалшивите български документи за самоличност.

Търговец с псевдонима fakeideurope предлага българска фалшива лична карта и фалшива шофьорска книжка - и двете на цена по около 100 долара в електронната валута биткойн.

Като доказателство продавачът е публикувал снимка на мостра със снимката на Брад Пит. За да е още по-убедителен, е качил и линк към видео, в което показва крайния продукт. Публикацията е отпреди 2 години и оттогава има малко над 400 гледания.

В профила му има 150 ревюта от купувачи и всички хвалят доставката и качеството на фалшивите български документи, разказва "24 часа".

Другата обява за български лични карти е на доста по-висока цена - $ 1040. Според публикации в медии от 2016 г. същата мостра като на снимката била използвана в сайт за фалшиви лични документи, който се хоствал на нормален сървър, а не в Tor мрежата. Тогава цената за изготвяне на фалшив документ била 3000 лв., а поръчката е ставала по Facebook, скайп или имейл. Измамникът обаче се оказва некоректен - истински парадокс! Според опарените потребители, които потърсили услугите му, документите не били регистрирани.