Докато държавата и в частност МВР се опитва да разплете схемите за трафик на мигранти, украински граждани все по-активно се намесват в този очевидно печеливш бизнес. 28-годишен украинец бе заловен на 30 август, докато превозва нелегално сирийски бежанци. Станислав Колесник е със статут на временна закрила у нас. Той е бил зад волана на микробус „Форд Транзит“, с който пътували мигрантите, като в групата е имало и 13-годишно момче. У украинеца е намерена и марихуана.

28-годишния украинец е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.

През април друг украинец бе арестуван в Странджа  с група от 13 мигранти от Афганистан. Игор Василковски е хванат на 12 април до село Индже войвода със свой сънародник. Двамата тъкмо товарели мигрантите в джипа си, когато са задържани от граничните полицаи. При ареста единият от тях е обявил, че е депутат. Той се е представил като Игор Василковски.

В  Украинската рада наистина има народен представител с това име. Съвпада и датата на раждане, която е в документите му – 31 март 1985 година. Василковски е представител на управляващата партия „Слуга на народа“.

Кратка справка показва, че 37-годишният депутат е попадал няколко пъти в полезрението на украинските медии. Преди година е имало скандал в родния му град Одеса.

Тогава Василковски е спрян след рисково шофиране по улиците. Униформените решили, че е пиян, но депутатът отказал проверка и се държал грубо. Наложило се по-късно да се извинява официално за поведението си.