Пловдивският апелативен съд отказа за втори път да замени доживотния затвор на Иван Нанчев с 30 години затвор и той ще остане зад решетките до края на дните си, заради убийства на двете си деца.

Мъжът е получил две последователни присъди от софийския градски съд през 2001 и 2002 година. И двете са за убийство на малолетни лица в безпомощно състояние, съответно на 15 срещу 16 януари 1998-а и на 11 септември 2000-та година. Освен това килърът е осъден с още две присъди за общо 2 години затвор – за измама на различни граждани и за кражба на газов пистолет от автомобил. 

Иван Нанчев е роден през 1967 година в Казанлък. Убийствата на синовете си е извършил в София, където по онова време живеел със семейството си. За второто убийство се знае, че е било извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Първоначално е бил осъден на доживотен затвор без право на замяна, но през 2003 година присъдата му е била променена в "доживотен затвор", което му дава законово основание след излежани 20 г. периодично да иска нова редукция. Прекарал е повече от 10 години от наказанието под „специален режим”, който в последствие е бил заменен със „строг”.
През 2021 година Нанчев е поискал присъдата да бъде променена на 30 години, но Окръжен съд – Стара Загора и Апелативен съд – Пловдив са оставили молбата му без уважение.

Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда и така през октомври 2023 г. Нанчев отново е подал молба за редукция на присъдата. През януари тази година Окръжният съд в Стара Загора е оставил жалбата без уважение, а преди дни Пловдивският апелативен съд е потвърдил решението на старозагорските магистрати.

Според администрацията на предпоследното пенитенциарно заведение, към 26 януари 2024 г. Нанчев е изтърпял 23 години, 3 месеца, 28 дни лишаване от свобода.

Двете съдебни инстанции обаче считат, че въпреки това „целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, не са постигнати в изискуемия от закона обем и работата с осъдения следва да продължи до формиране на устойчиви нравствени критерии и на осъзната ценностна система, за трайни нагласи за проява на законосъобразно поведение в неконтролирана среда.”

През 2015-а година Иван Нанчев показва лицето си във филм. В него той разказва, че е осъден за убийство, по което имало много неясноти. През годините зад решетките мъжът започнал да рисува икони, като твърдял, че по този начин изкупувал греховете си.