Директорът на териториалното поделение на НОИ-Силистра Милен Пенчев, началникът на сектор "Отпускане на пенсии" Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров остават за постоянно в ареста.

Решението може да бъде обжалвано пред апелативния специализиран съд. Ако това се случи, на 14 март отново ще има заседание.

Според съда има реален шанс задържаните да извършат друго престъпление, както и да окажат влияние на бъдещи свидетели и неразпитани такива.

Днес пред съда бащата на певицата Тита заяви, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности при издаването на документи за по-ранно пенсиониране на определени хора, като по думите ми това се е случило още през септември.

Пенчев обясни, че още тогава е започнала проверка, която да установи дали действително има нарушения. 

Бащата на Тита: Подавал съм сигнали за нередности в НОИ-СилистраВ съдебната зала бяха майката и сестрата на певицата, но не и самата тя

Според директора на териториалното поделение на НОИ-Силистра той е съдействал изцяло на полицията. Той твърди, че при него е отишъл оперативен работник към Икономическа полиция - Силистра Галина Великова и го е помолила за съдействие, каквото той и е оказал. Именно Великова е един от основните свидетели по делото в момента.

Досъдебното производство е за организирана престъпна група занимаваща се с източването на бюджета на НОИ, действала не само на територията на Силистра, но и на София.

Според обвинението престъпната групата е действала от 2017 г. насам.

За 2 години от схемата са се възползвали над 20 души, сред които са и бивши кметове и общински съветници. Неправомерно пенсионираните са  представяни като бивши миньори, за да могат да получат пенсия от над 600 лева. За услугата пенсионерите заплащали 10 000 лева разсрочено.

В съдебната зала присъстваха майката и сестрата на Тита, но известната певица отсъстваше.