В една история винаги има повече от една гледна точка. Дори и най-трагичната. Винаги има различни пътища, има "ако", понякога има съжаление и разкаяние, понякога бягство от вина. А в повечето случаи от всичко по малко. В събота пловдивската прокуратура изнесе информация за тежък пътен инцидент, причинен от 17-годишен младеж в квартал Долни Воден в Асеновград. В петък следобед Джем Кадир, син на европейския шампион по вдигане на щанги Метин Кадир, иска от свой познат 250 кубиков мотор "Хонда", за да го покара. 42-годишният мъж му го дава, макар че е наясно, че тийнейджърът няма нито книжка, нито години, за да управлява такава машина. Джем се качва заедно със свой приятел на мотора и двамата тръгват по улиците на Долни Воден. Блъскат 40-годишна жена и напускат местопроизшествието. В последствие, според прокуратурата, спътникът на Джем скача в движение от мотора, а непълнолетният връща машината на собственика й, като му оставя 100 лева за щетите. По-късно е задържан от полицията. Собственикът на хондата също е в ареста. Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че ще бъде искана постоянна мярка "задържане под стража" както на водача, така и на човека, предоставил мотора. 

Репортер на TrafficNews се срещна с близките на Джем, за да разбере как едно 17-годишно момче вече има две присъди за шофиране без книжка и е на път да получи трета. 

Родителите на Джем са разведени отдавна, а майка му работи в Германия. Младежът живее във фамилната къща при сестрите на майка си - Мария и Стоянка Куцеви, контактува редовно с баща си. "Така представени нещата за възпитанието на Джем наистина изглеждат зловещо, но истината е, че той не е убиец и престъпник, а нормално момче като всички свои връстници. Много е уплашен и ние всички се страхуваме за него. Но най-вече се молим жената да оздравее, защото това е най-важното", казва Метин Кадир. 

Първа за инцидента научава лелята на Джем - Стоянка, когато племеникът й се обажда по телефона. "Плачеше, че е станала някаква беля с мотора и сега пак него ще обвинят. Каза, че много го е страх и е избягал в гората", разказва Стоянка. Тя и сеста й Мария отиват с кола до разклона на Куклен и го прибират. "По пътя ни разказа, че след като взели хондата, двамата с неговия приятел са се качили да карат. Жената е изскочила внезапно зад някаква кола и са я закачили с огледалото. Но не видяли, че е паднала и са продължили. След това са отишли да върнат мотора, другото момче е избягало, а Джем е звъннал на собственика на хондата. Казал му, че са блъснали жена и да повика линейка. Тогава мъжът го заплашил "Каква линейка бе, чисто нов мотор ти дадох. Сега ще видиш какво ще стане, като се върна!" Джем се изплашил, оставил му всички пари, които имал в себе си и избягал", обяснява Мария. 

Пет минути след като се връщат в Долни Воден, бабата на Джем се обажда в полицията и идва патрулна кола, която го отвежда в районното в Асеновград. 

"Полицаят дойде вкъщи, започна да крещи на племеника ми, а след това го отведоха. Не можем да си обясним защо, без да е приключило разследването, другото момче на мотора вече е оневинено, а прокурорът твърди, че той е искал да се върнат при жената и е скочил в движение? Ако беше истина, той би трябвало да е позвънил на 112 или поне да се върне на мястото на катастрофата. Но той не го е направил. Също така няма как да скочи в движение от мотор и да не пострада. Да не говорим, че полицаят, който отведе Джем, е роднина на спътника му", твърди Мария Куцева. 

Бащата на непълнолетния нарушител е категоричен, че синът му не е рецидивист. "Първият акт му го написа кварталният, защото бутал скутер, а вторият път се беше качил на мотор на свой приятел в голямото междучасие. Знам за страстта му към моторите и сме говорили многократно. Аз самият също имам мотоциклет, но никога не съм му го давал. И след двата случая имахме много сериозни разговори и наказания. Но не мога да съм 24 часа до него. Аз знам, че също имам вина, защото не съм направил достатъчно, за да го спра. Истината е, че едно дете не може да се възпитава дистанционно", казва Метин Кадир, който е и почетен гражданин на Асеновград. 

Адвокатът на Джем Кадир - Димитър Пенев, коментира, че момчето му е разказало, че жената е изкочила внезапно на пътя. Спрели на 500 метра от мястото на катастрофата, а спътникът на водача избягал с думите "Не ме замесвай!". След това последвало обаждането до собственика и бягството. 

Джем учи в компютърна паралелка в училище "Цар Иван Асен". Има висок успех, получава и стипендия. Според баща му прякорът Малкия Кошмар далеч не отговаря на характера му. "Той е спортист, не пие алкохол, не употребява наркотици. Тренираше планинско колоездене, но заради липса на финанси се наложи да продадем спортния му велосипед. Така че, това че той разполага с големи суми са небивалици. Предишният ден му дадох издръжката, защото не успях да му я преведа през банката. Ако бяхме богаташи, нямаше да се налага майка му да работи в чужбина", твърди Метин. 

Бившата му съпруга е говорила с близките на пострадалата жена и има е предложила помощ. "Аз самият чувствам огромна вина за случилото се и ми е неудобно да отида при семейството. Но каквото трябва - ще направя", казва спортистът и добавя, че най-важното е жената да се оправи. 

Джем- Малкия Кошмар или защо кошмарите се превръщат във фатална реалност17-годишният младеж, пратил в кома асеновградчанка, е син на известен спортист