Разбитата при днешната акция в град Ветово ало банда има доказани 6 телефонни измами. Най-големият й е удар е за 130 000 лева, прибрани от възрастен софиянец. Вторият такъв е от началото на тази година, когато 11-годишно дете е подлъгано да даде 44 000 лева. Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Иван Гешев на брифинг във Ветово.

 „Досъдебното производство е образувано в началото на годината около февруари. Периодът, който се разследва, е от декември 2018 г. до август. Към момента има доказателства за 6 случая на извършени конкретни телефонни измами. Трудно е да се каже какъв е реалният период на функциониране на тази престъпна група. Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност“, посочи Гешев. По думите му при акцията във Ветово са намерени 400 грама тротил, което е количество колкото да срути 2 - 3 къщи, оръжие, СИМ карти и телефони.

Както TrafficNews вече съобщи до момента са задържани 10 души, сред които две „мулета” и шестима основни играчи в бандата - Христо Пожарникаря, Пламен Роджера, Пешо Първанов, Васьо Гръка, Яни Якуш и Топчо Янакиев. Те са арестувани за шест престъпления, извършени в периода декември 2018 - август 2019 г., за сумата от над 300 000 хил. лв. Осем от задържаните са били заловени на територията на град Ветово, а останалите двама са от други населени места в България.

Гешев напомни, че това е трета подобна акция през последните шест месеца срещу подобен вид престъпни групи. Той допълни, че Ветово е едно от местата с концентрация на хора, които се занимават с телефонни измами.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами. За един от задържаните, който бил "муле", има информация, че е пътувал до Румъния преди време с арестуваните след това за двойното убийство от Негован.

Иван Гешев каза, че утре ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Той заяви, че амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на идната година намалението на броя на телефонните измами в страната да бъде над 50 процента на годишна база. По думите му действията дават към момента добър резултат, като от началото на спецакциите този вид престъпления са намалели с 40 процента. Ако през миналия септември е имало 19-20 "ало-измами" на ден, то сега са 19 на месец.

"До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Това не е последният случай, по който ще работим. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора", заяви Гешев.

Иванов каза, че след последните спецакции голяма част от групите, извършващи това престъпление в България, са се ориентирали към съседни държави - като Румъния и Гърция. Работи се съвместно с властите на тези държави.

Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Статистиката показва, че така този вид обаждания са намалели с над 300-400 процента.

Арестите във Ветово станаха 10! Социални взеха детето на Васьо Гръка, уличен в ало измамиРазбиха къщата на Пожарникаря, нападжии проверяват имотите