56-годишният българин П.П., който преди година и половина уби човек на пътя до Генуа и рани друг, извършвайки забранена маневра с тира си, може да се отърве почти безнаказано, съобщи "24 часа".

Семейството на 46-годишния Паоло Шерни, премазан в колата си на паркинг на бензиностанция на магистралата Генуа - Овада - Милано, определя като скандално предложеното им от съда обезщетение от 87 хиляди евро. Когато Джани Шерни, бивш собственик на футболния клуб “Дженоа” и баща на Паоло, получил документа, не могъл да повярва на очите си

Като обезщетение за смъртта на известния предприемач в международния бизнес с яхти и бивш шампион се предлагало баща му да получи 60 хил. евро, а всяка от трите сестри на Паоло – по 9 хил. евро.

Към всичко това обаче се прибавя и възможността българският шофьор да се отърве само с няколко месеца затвор след споразумение с правосъдието и след прилагането на смекчващи вината обстоятелства. Въпреки причинената смърт той не бил задържан, не бил подложен дори на проверка за алкохол, нито пък му била отнета книжката. Вместо това продължил да шофира тира си.

Трагедията се случва на 21 март 2021 г. на магистралата А26 до Генуа. Умореният от 8 часа път българин извършва “луда” маневра. Той отива да си почине с камиона в зона за отдих на паркинг до магистралата. Шофьорът обаче поема по лентата за влизане, а не за изход. За да “поправи” грешката си, той се опитва да завие към другата лента, с което застава перпендикулярно и задръства тотално и двете. В този момент обаче в тъмнината в 22 ч във входното платно влиза мерцедесът на Паоло Шерни, в който има още един пътник. Ударът е жесток, колата остава заклещена под камиона, а водачът ѝ умира. Спътникът му е ранен.

По отношение на българския шофьор не са предприети никакви рестриктивни мерки след катастрофата. Според следствието той имал часове непрекъснато шофиране с камиона си по задръстената от трафик магистрала. Затова и се отправил към въпросната зона за почивка.

Предложеното от застрахователната компания на тира обезщетение се определя като “скандално” от адвокатите на семейството на жертвата Салваторе Пино и Матиас Манко. Неприемливи според тях са и условията, предложени на семейството на Шерни –

ако не вземе обезщетението, то трябва да плати съдебните разноски

в очакване на друга, по-справедлива от сегашната оценка на щетите.

За бащата на Паоло Шерни – Джани, това е поредната трагедия в семейството му. Още като млад той губи двамата си братя в катастрофи. Малко преди да загине синът му,  Джани губи и съпругата си.