По искане на българските власти Георги Семерджиев, в чиято къща в Испания бяха арестувани издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, също е бил задържан в Барселона, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя припомни, че в дома на известния като Жоро Шопа бизнесмен в Испания бяха открити издирваните повече от 5 месеца семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви.

„Софийската районна прокуратура извърши спешни действия по разследването и вчера издаде европейска заповед за арест на Георги Семерджиев. Днес сутринта испанските власти са установили Семерджиев в Барселона, лицето е задържано и в момента е в арест“, обясни Арнаудова.

И уточни, че Софийската районна прокуратура е започнала разследване за това, че Георги Семерджиев е помогнал на семейство Арабаджиеви да осуетят издирването им по европейска заповед на арест, като им е предоставил жилището си. По думите ѝ конкретната дата, от която те са ползвали услугите на Семерджиев, ще бъде установена по време на разследването.

Очаква се до няколко дни да бъде преведена европейската заповед, тъй като българската прокуратура иска той да бъде екстрадиран в България

До 5 дни трябва да се гледа мярката за неотклонение на Семерджиев, като испанският съд ще трябва да реши дали той да бъде екстрадиран у нас.

Срещу Жоро Шопа още в края на миналата седмица Софийската районна прокуратура започна досъдебно производство за лично укривателство на бизнесмените.

Първоначално той също беше търсен  от швейцарските власти за разследване за пране на пари. По-късно обаче те се отказаха от ареста му.  Пред bTV Семерджиев заяви, че Арабаджиеви не са се укривали при него, а са били на гости в дома му и в крайна сметка сами са се предали.

Жоро Шопа се смята за дясна ръка на наркооса Евелин Банев-Брендо.