Арестуваха трима полицаи в Сливо поле за системно взимане на подкупи. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе. Според събраните през последните шест месеца доказателства, тримата са вземали пари от шофьори, за да не им съставят актове. Най- често исканите суми били от 30 до 50 лева, но се е стигало и до 200 лв, каза окръжният прокурор Георги Георгиев

Служителите на реда са задържани непосредствено след взимане на подкуп от мъж, който е спрян за проверка. На пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле двама полицейски служители спрели автомобила му и след открито нарушение, му поискали подкуп от 30 лв. Сумата е открита в един от служители при задържането им.

По образуваното досъдебно производство са повдигнати обвинения  на трима полицейски служители:

  • Б.Б., на  44 г., командир на отделение в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 12 подкупа.
  • Н.А., на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 5 подкупа.
  • Е.М,. на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 9 подкупа.

Тримата обвиняеми са задържани под стража с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура-Русе за срок до 72 часа и се намират в ареста в Русе.

В рамките на един ден - на 07.01.2021 г., са извършени общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в  Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.

Разследването се провежда от екип от следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе и се наблюдава от екип от прокурори в ОП-Русе.

Предстоят разпити на още свидетели и назначаване на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми.

За престъплението  е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба - до 20 хиляди лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.