Арестуваха местен пастор в една от ромските махали в Перник за търговия с гласове. По информация от полицията са открити са списъци с имена и лични данни, а в дома на проповедника - голяма сума пари. По сигнал МВР влиза в ромския квартал “Рудничар”. Полицаите претърсват няколко адреса.

“Мога да кажа, че са претърсени шест адреса. Всички те са по конкретни сигнали”, каза заместник-директорът на ОДМВР-Перник комисар Иван Николов. На прицел се оказаха евангелската църква и бакалията в махалата.

В дома на пастора по данни на полицията е открита сума пари. Тепърва ще се установява дали списъците и парите имат отношение към потенциална търговия с гласове. 

“За списъците - те са с трите имена и ЕГН, други списъци са с малки имена. С прякори – срещу тях отразена сума”, каза Иван Николов пред bTV.

Петър Благоев се самоопределя се като пастор в ромската общност. Мъжът отрече да събира данни на избиратели. На въпрос дали събира лични данни на хората той отговаря: "Не, нямам".

“Да, познат ни е. За него имаше данни, че той се възползва от положението, което има като пастор и контакт с лицата, и с авторитет”, каза Иван Николов.

Пастор Петър отрече и да върти търговия с гласове.

“То богатите хора се изкушават повече от бедните, защото на бедния вече му омръзна да го лъжат. Вече не се изкушава с 50 лева, но по-богатият се изкушава да ги вземе”, каза пасторът.

След два часа обиски – мъжът беше арестуван.

Проповедникът беше задържан за 24 часа, а прокуратурата започна разследване.