Ахмед Муса и поддръжниците с присъди на втора инстанция

Съдът в Пловдив потвърди наказанията им

Пазарджик 19.02.2021 15:51 3992 0
Ахмед Муса и поддръжниците с присъди на втора инстанция

Апелативен съд потвърди присъдите на Ахмед Муса и сподвижниците му. 

Припомняме, че Муса бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода. Сподвижниците му Ангел Симов и Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите - Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Подсъдимите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 година. Имамът Муса и другите участници проповядвали религиозна омраза и нетърпимост и призовавали към война в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик.

Според виновниците присъдите са прекалено сурови. Освен това смятат, че не са извършили престъпление, тъй като са споделяли публикации онлайн.

По време на делото е направена експертиза на черен флаг, който се смята, че принадлежи на терористичната организация "Ислямска Държава".

7,5 г. затвор за имама Ахмед Муса, още 12 отиват зад решетките

В решението си /от 621 страници/ Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През месец декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. 

Ахмед Муса е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На Муса е наложено едно общо най-тежко  наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Така наказанието, което Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева. 

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Изпрати новина