7 души са с повдигнати обвинения за трафик на хора с цел просия, обяви временният шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Припомняме ви, че акцията по задържането на обвинените се проведе на 20 април във видинското село Дреновец.

Въпросните мъже набирали социално слаби хора от местността и им предлагали да просят в Швеция, като им обещали да изкарат много пари.

Просещите живеели в микробуси, с които били карани в различни градове, а спечелените пари се прибирали от тарторите, "за да им ги пазят".

Прибирайки се на територията на България обаче шефовете на престъпната група давали на хората много малка сума пари. Сред просяците имало и жертви на лихварство. Такива, на които тарторите на групата са отпускали заеми, а след това заради високата лихва не са успявали да ги върнат.

"Така те са били принуждавани да бъдат просяци на договор", обясни Петров.

Разследването на бандата е започнало преди два месеца. Сигналът е подаден от местната полиция, която видяла снимки на задържаните роми с много пари във Facebook.

Благодарение на социалната мрежа започнало и разследването. При последния "тур" до Швеция просяците били около 20 човека.

За тази група и схемата с просията във Видинско се заговори още преди 3 години. Тогава обаче не бяха предприети никакви действия, въпреки хвалебствените снимки във фейсбуците им и въпреки репортажите за случващото се.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов самоуверено каза, че не е гледал такива репортажи, а за проблема в местността разбрал преди два месеца.

По-късно днес Специализираният наказателен съд трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста 7-те задържани.