Почернен съпруг и непълнолетният му син осъдиха Агенция „Пътна инфраструктура“ да им бъде изплатено обезщетение за причинени неимуществени вреди в следствие на катастрофа, при която загива 36-годишна жена – съпруга и майка.

Катастрофата стана на пътя между  Панагюрище и село Бъта, в местността "Свети Никола" на 30 ноември 2017г.  Лекият автомобил "Фолксваген", в който са пътували 36-годишната жена, заедно със 7-годишния си син, се е сблъскал с джип "Тойота" с водач от Панагюрище.

В резултат на тежкия удар жената управлявала "Голф"-а е починала на място, а детето, заедно с водача на джипа са откарани в болницата в Панагюрище.

Извода на първоинстанционния съд е , че смъртта на жената е настъпила единствено по нейна вина, поради движение с несъобразена скорост.

Бащата и синът обаче недоволни от това решение са изложили доводи пред Пловдивския апелативен съд, че основна причина за ПТП-то е липсата на опесъчаване на пътя и непоставянето на предупредителен знак за опасност от заледяване.

В жалбата си, двамата са завели иска срещу АПИ за сумата от 200 000 лв. за всеки един от тях, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на тяхната съпруга и майка.

От доказателствата по делото се установило, че на 30 ноември 2017 г. сутринта, жената с автомобил „Фолксваген Голф, тръгнала от село Бъта за град Панагюрище, за да закара сина си на училище. Около 8.00 ч. на пътя настъпило ПТП между нейния автомобил и „Тойота Рав 4“, при което жената е загинала.

Според приетата съдебна автотехническа експертиза лекият автомобил „Фолксваген Голф“ се движел със скорост от 74 км. ч. След като навлязъл в кривата на завоя и започнал изкачване на наличния наклон, водачът, подавайки газ, за да поддържа скоростта, загубил контрол над автомобила, който започнал да поднася и навлязъл в насрещната лента за движение, където се блъснал в идващия със скорост от 47 км. ч. от гр. Пловдив лек автомобил „Тойота Рав 4“.

По делото има няколко момента от значение за правилното решаване на спора – бил ли е заледен пътния участък, където е станало произшествието, бил ли е опесъчен и имало ли е поставен знак В26 за движение с максимална скорост от 60 км. ч.

Според разследването и направените експертизи, участъкът е бил заледен, неопесъчен с поставен знак за движение с максимална скорост от 60 км. ч., но без поставен пътен знак А15 „Опасност от хлъзгане“.

След като прегледали всички събрани материали по делото и мотивите на първоинстанционния съд, апелативните магистрати постановили АПИ да изплати на детето сумата от 100 000 лева и 80 000 лева на съпруга на загиналата жена.

Решението може да бъде обжалвано пред ВКС в едномесечен срок.