Около 60-годишна жена е служителката на НАП, която беше арестувана вчера с подкуп в Пловдив. Тя началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в приходната агенция, стана ясно днес на пресконференция под тепетата..

Жената е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа. Случаят е  започнал още от четвъртък. Представител на търговско дружество за търговия на дрехи - онлайн е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката и да осигури положителни на дружеството резултата.

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. Служителите на приходната агенция са се усъмнили, че представените фактури от дружеството не са истински.

След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. Непосредствено след предаване на парите, данъчната е арестувана.

Предстои повдигане на обвинение за търговия с влияние. Непосредствено след повдигане на обвинението служителката ще бъде задържана за 72 часа и евентуално ще бъде внесено искане за постоянен арест.

Разследващите са категорични, че тя е действала сама.

Предвижданото от закона наказание е до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Данъчен от Пловдив е задържан за подкупОперацията е на плодивската полиция