39-годишната Исения Асенова е жената, задържана и обвинена заедно с още четирима сирийци за финансиране на терористи по системата "хавала".

Петимата бяха арестувани в петък при мащабна спецоперация на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата в няколко града в страната. Вчера им бяха повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, а шестият участник в групата бе обявен за международно издирване.

От профила на Исения във Фейсбук се вижда, че е свързана с мъже от Близкия изток. Лидерът на групата е 60-годишният Мустафа Алибрахим. Той е сирийски гражданин, но от години живее в столичния кв. "Зона Б-5". Останалите обвиняеми са Абдалхай Халум, Атеф Хсара и Сулейман Али.

"Едното обвинение е за финансиране на тероризъм, второто е за членуване в група, поставила си за цел извършване на престъпления по чл. 108а от НК, което засяга тероризъм. По две обвинения, всяко едно от които по смисъла на законодателството ни, е тежко умишлено. За първото законодателят е предвидил наказание от 3 до 12 години, а за второто - до 12 години лишаване от свобода", посочи пред журналисти наблюдаващият производството прокурор Евгения Станкова

Тепърва ще бъде конкретизирано кой какво е извършил, тъй като предстои подробен анализ на събраните доказателства и преценка. Според събраните доказателства един обвиняемите има ръководна функция.

Финансирането на тези терористични организации е извършвано по два начина - с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, и чрез купуване на автомобили и прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия, обясни още Евгения Станкова.

На територията на София в петъчния ден са били претърсени две обменни бюра.

Тепърва ще има работа по случая, този едногодишен труд, който предшества делото, тепърва ще продължава в изясняване на цялостната картина, посочи още тя.

Специализираният съд реши обвинените да останат в ареста. Делото се гледа при закрити врати. По информация на TrafficNews.bg за ръководител на престъпната група е сочен сирийският гражданин Мустафа Шихо абу Сиуа. 

60-годишеният мъж живеел в столична кооперация.