2767 шофьори са отказали да бъдат тествани за алкохол и дрога при проверки на пътя от началото на годината до 11 декември. Това показват данните от отговор на вътрешния министър Иван Демерджиев до депутата Христо Терзийски, който също заемаше този пост.

От ежедневните справки на МВР за специализираната операция по пътищата става ясно, че от 12 до 20 декември още 82-ма са отказали тестове, така че числото става 2876. Две седмици преди края на годината бройката на отказалите теста вече е по-голям от тази за цялата 2021 г. Тогава са били 2606, а през 2020 г. - 2066.

Отказът от дрегер на пътя се наказва с глоба от 2 хил. лв. и лишаване от право да се шофира за 2 г. Водачът може и да е пиян и дрогиран, но има право да откаже пробата, както и да не се яви в лаборатория за кръвен тест. Тогава се наказва само с административни мерки - парична санкция и отнемане на книжката. По този начин бяга от наказателна отговорност.

Подготвят се законови промени, които ще криминализират отказа, но още не са обявени за обществено обсъждане. Поправка в НК това да се наказва с 3 г. затвор внесе и самият Терзийски заедно с колегите си Томислав Дончев и Георги Георгиев.

83-ма шофьори са отказали както теста за алкохол, така и за наркотици, отчита още Демерджиев. Глобени са двойно - с по 4 хил. лв., и отнета книжка за 4 г. Точно преди година ВАС реши, че наказанията се прилагат за всеки тест с натрупване.

Отказът на шофьорите да бъдат тествани се превърна в проблем след тежките пътни инциденти с пияни и дрогирани зад волна.