Съдът призна за виновен подсъдимия А.Д. за извършено от него умишлено убийство и опит за убийство. Двадесетгодишният подсъдим е осъден на първа съдебна инстанция на 19 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване.

Подсъдимият А.Д. принадлежал към фамилията, известна сред обществеността като „Гольовци”, където обичайно била саморазправата.

През нощта на 17 февруари криминално проявеният вуйчо на подсъдимия – А.И., последователно посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 ч. сутринта се отправили към близкото кафене, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала.

А.И. бил във видимо нетрезво състояние и бил особено агресивен. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намесата на собствениците на кафенето, за да въдворят ред. Той бил изведен насила, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните.

Подсъдимият А.Д. бил информиран за случващото се и решил да се намеси във възникналия скандал с вуйчо му. Той взел метален сгъваем нож и се придвижил към мястото.  Имало размяна на удари. Пристигналият на място А.Д. се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Сбиването продължило с гонка по улицата. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил няколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани.

В.Д. на 33 години, без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение, се приближил, а подсъдимият А.Д. замахнал с ножа към гърдите му. Нанесъл два удара с ножа, след което побягнал. В.Д. паднал безжизнен. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на мъжа.

А.Д. избягал и се укрил, като по пътя изхвърлил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където то било намерено по-късно. Станалите пострадали били транспортирани в болницата.

Късно вечерта същия ден подсъдимият А.Д. се предал доброволно в ОД на МВР гр. Кюстендил.