16-годишен жител на село Черна гора е задържан за 72 часа по обвинение в опит за убийство по особено мъчителен начин. Хлапакът е закопчан след сигнал за посечен с брадва 50-годишен мъж, който е закаран по спешност в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Инцидентът, който само по една случайност не е  завършил трагично се е разиграл по обяд на 14 март в двора на къщата, обитавана от Гиньо Дешков и втората му съпруга, пише "Монитор".  Мъжът, който има от двата си брака общо 6 деца се скарал с втората си жена и започнал да я налага с тояга, при която завършилият наскоро основното си образование Д.Д. тръгнал да спасява жертвата, негова първа братовчедка.

Възрастният мъж грозно напсувал хлапака и замахнал да удари и него с дървото, но тийнейджърът грабнал търкаляща се по двора брадва и нанесъл няколко удара с острието й по ръцете, раменете и темето на насилника. Дешков паднал в безсъзнание, при вида на обляното му с кръв лице малкият се изплашил и направил опит да се укрие при свои роднини в другата ромска махала на братядаскаловското село.

Тежко раненият Гиньо е от български произход, но и двата му брака са с ромски, коментираха местните жители. Мъжът имал избухлив нрав, след като пийнел налитал на бой и малцина се осмелявали да му противоречат. Задържаният хлапак спрял да ходи на училище от миналата пролет, той живеел в съседна къща и бил в много добри отношения с често тормозената съпруга. Над 1 500 са жителите на Черна гора, където има филиал на старозагорския затвор, около 2/3 от обитателите са роми, коментира кметицата Атанаска Атанасова, която през 2015 година спечели на балотаж  надпреварата срещу опонента си циганин.

Разследването на опита за убийство е възложено на следовател предвид непълнолетието на извършителя, уточниха от старозагорската окръжна прокуратура, очаква се от там да поискат оставянето на Д.Д. за постоянно в ареста.