Окръжна прокуратура - Пловдив и Од МВР разкриха мащабна схема за търговия с фалшификати на известни марки маратонки и пране на пари. Задържани са 10 човека , включително и един от организаторите на престъпната група, която е изпрала над 700 000 лева. Парите от незаконната дейност са вложени в изграждането на сватбен дом в квартал "Изгрев". "Организаторите са имали много висок стандарт за хора без официални доходи" , заяви окръжният прокурор Румен Попов.  

При започната реализация вчера са направени обиски на 10 адреса, като интересното е, че междувременно е пристигнала нова пратка маратонки. "Установи се че зад подвижна стена е изграден тайник и вътре има маратонки за 600 хиляди лева" съобщи Попов.  

Приоритет на прокуратурата и полицията е не само разкриването на престъплението , но и движението на парите. Зад схемата стоят двама братя, единият е извън страната , а другият е задържан, обобщи окръжният прокурор. 

Наблюдението е започнало през август миналата година, съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. Иззети са маратонки  фалшификати на  "Адидас" и "Найк", задържани са 10 човека. Имаме достатъчно доказателства за участието им в схемата. Дневният оборот е стигал и до 20 000 лева. Схемата е действала от 3 години, уточни той.  

Още преди 4 години част от тази фамилия са се занимавали със същата дейност. Тогава участниците  са осъдени за търговия с фалшифицирани марки, но не са разследвани за пране на пари. 

Престъпниците са работили по следната схема. Имало е лице, което е отговоряло за склада. След получаване на поръчка , подставени лица изпращат пратката по спедиторска фирма. Парите се привеждат по сметка, а от там средствата се теглят от физически лица. Групата има 4 сайта, през които продава маратонките.