Защо някой е готов да поеме вина за нечия смърт? Защо заема мястото на убиец, прегазил човек и избягал? Отговорите на този въпрос може да даде Борислав Тошев, който на 6 декември 2014 година е заел мястото на баджанака си Иван Сарафски, който убил 84-годишен дядо на пешеходна пътека. Самият Тошев обаче отказва да говори. Направил е признания в полиция и то далеч не доброволни, според източници на TrafficNews.bg. Всъщност полицаите разплели схемата, докато проверявали друг сигнал за нарушения в КАТ.

Във фаталната нощ Сарафски връщал от участие фолк певицата Преслава от Благоевград. След като я оставил, той минал през дискотека в „Капана“ , за да прибере съпругата си и техни приятели. Инцидентът станал , докато пътували към дома си в квартал „Смирненски“. Те профучали през пешеходната пътека, разчитайки на това че в ранния час няма да има хора. За зла участ обаче точно тогава там се оказал 84-годишният Петко Петков. Бившият военен всяка събота хващал ранния влак , за да отиде до вилата си в Асеновградско.

След удара Сарафски не спрял , а се прибрал директно в къщи. Обадил се на полица Костадин Илиев, който му дал съвет, че ако не иска да загуби книжката си, да намери „доброволец“, който да признае , че той е бил зад волана.  Съпругът на сестрата на жена му се оказал идеалната мишена. Сарафски така или иначе издържал и двете семейства, така че Тошев му бил задължен. А на него загубата на книжката, нямало да му се отрази фатално. Докато „дясната ръка“ на Преслава вероятно е щял да загуби добре платената си работа.

Междувременно обаче старецът издъхнал в болницата. Синът му –Красимир Петров, разбрал от новините  кой всъщност е прегазил баща му.  „Изобщо не знаех, че има подобна схема и че катастрофата е покрита. Той е разпитван веднъж в КАТ, дознателката му обяснява на две на три, че може да съди виновника, след като той бъде осъден от държавата и  след това нещата замират.

„Надявам се поне да се извинят на семейството. Баща ми вече е мъртъв. Ако са спрели да помогнат, да извикат линейка, може би баща ми щеше да оцелее. Но сега си представям си какво е на неговото семейство“ коментира Петров за TrafficNews.bg.

В четвъртък Окръжният съд остави в ареста както Сарафски, така и полицая – съветник Костадин Илиев.  Срещу двамата са повдигнати обвинения във връзка с катастрофата. Наказанието, предвидено от закона е от 3 до 10 години лишаване от свобода. Наказанието  за обвиненията на полицая е от 2 до 8 години, а човекът поел чужда вина и прикрил престъплението- до 5 години.

Остава без отговор и още един интересен въпрос- знаела ли е Преслава за размяната? Този отговор обаче едва ли ще научим.

Още за инцидента и участниците в него, четете ТУК

TrafficNews.bg