Жълт код заради опасно високи температури е обявен днес в цялата страна. В почти всички 28 области на страната горещата вълна ще вдигне температурите и максималните в по-голямата част от страната ще са между 34 и 39 градуса.

Ще бъде слънчево, след обяд и горещо. Ще се появи разкъсана висока облачност.

Опасната жега ще продължи да ни мъчи до петък, когато се очаква малко понижаване на градусите. Това съобщи за в. “Труд” синоптикът от TV-MET Симеон Матев. “Следващите 5 дни ще са под влиянието на въздушно течение от Африка, което носи жегата на Балканите”, поясни Матев. Оранжев код за е обявен за днес в 11 области в страната. Опасно високи ще са градусите в областите Силистра, Русе, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Благоевград. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса.

До петък температурите ще са високи, като най-топло ще е в понеделник и вторник, когато градусите ще са от 33 до 38. В края на седмицата ще се появят облаци основно над Западна България, а стойностите ще паднат малко, като ще варират между 26 и 31 градуса, поясни Матев. Жегата взе и първата си жертва.

ВРЕМЕТО в Пловдив в понеделник:

Днес преди обяд времето ще бъде слънчево с разкъсана облачност. Около и след обяд от запад облачността ще се увеличи. Ще се развие купеста и купесто -дъждовна облачност. На места в Родопите ще има краткотрайни валежи от дъжд, с общи дежурният във филиала на БАН-Пловдив. Главно в югоизточните райони ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 32 и 37 градуса. Жълт код е в сила за по-голямата част от страната за понеделник - 20 юни. 

ИНЦИДЕНТИ В ЖЕГАТА

Десетки припаднали в жегата в най-горещите точки на страната имаше през уикенда, когато за половин България бе обявен оранжев код за опасно време заради високите температури. 

50-годишен мъж от Благоеград е починал след топлинен удар. В най-големите горещини, той косил тревата в градината си и брал череши на слънце. През изминалите два дни десетки хора от цялата страна са посетили центровете за спешна помощ заради жегите.

Сигнали за колапси са най-честите оплаквания, постъпили в спешния център в Павликени. Десетки са сигналите и от София, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Ловеч. 10 пациенти със световъртеж и колапс, причинени от високите температури на открито, са потърсили помощ в спешното отделение в Благоевград само за 2 дни. Възрастна жена е пострадала заради топлото време в Бургас. Двайсет души са колабирали в Русе.   

Как се справят пловдивчани с жегата в горещото време - вижте във видеото:

TrafficNews.bg