Много просто, защото има свръх популация или по- просто казано- препълнено е. Кучета има, хора за тях-не.
Щом видите бигъла Бък, ще се зачудите защо "породисто" куче няма дом.
Кавичките в случая не са случайни.
Както с повечето породи тук, така и с тази, се случва това, че някога закупени от борси и зоомагазини кучета, се плодят без селекция, без изследвания, без контрол. Няма клуб, членуваш в организация и налагащ правила на развъждане. Няма!
Кучета обаче има и то много.
Продължават да си ги развъждат и Бък е плод на точно такова плодене.
Каква е гаранцията, ще попитате, ако е от лицензиран развъдник , да бъде изоставен.
Разликата е, че може да бъде върнат на развъдника.
Aко се развъжда само от селекционери и освен от клуба, има и строг държавен контрол, ситуацията ще е коренно различна.
Разберете, че кучетата изцяло зависят от нас и не е природно да плодите и множите кучетата си, освен ако не са в селекционната програма на даден развъдник. Да не чувам за вълците и, че никой не ги кастрира в природата. Тя си знае работата и в една глутница, поколение има само алфа двойката.
Правилата са важни във всяка една сфера от живота. Доводите, че кучетата са ваши и ще правите каквото си искате, са неприемливи, грешни и противозаконни.
И не, не става дума за снобизъм, расизъм и дискриминация. Иде реч за контрол над популация, пазещ и гарантиращ сигурността на кучетата.
Като сте толкова над нещата, осиновете безпородно или породоподобно куче / като Бък/и не му лепвайте породен етикет. За сведение всяко без документ за произход/ родословие/ е такова.
Да не ме наскачат някои , имам три осиновени кучета, освен породистите.
Та , Бък търси дом и отговорни хора, които да осъзнават , че ще осиновят породоподобно куче, но да му дадат всички необходими грижи, от които всяко куче се нуждае.

Галина Конзова 

*Галина Конзова е инструктор треньор на кучета и основател на центъра за обучение „Дея“. Галя  и Animal Hope Bulgaria – Plovdiv имат няколко успешни кампании зад гърба си за промотиране на осиновяванията на бездомни животни, включително и от Общинския приют в Пловдив. Имат кампании, които обединяват децата и животните, както и съвместна дейсност с други организации за защита на животните.