Ако здравният министър Стойчо Кацаров и служебния кабинет на президента Румен Радев са смятали, че с последната заповед, с която бе въведен зелен сертификат за посещение на обществени места, ще активизират  ваксинацията сред българите, със сигурност са се объркали много. Реакциите не закъсняха – представителите на най- засегнатите браншове настояха заповедта веднага да бъде променена, като са категорични, че ще я бойкотират. От БСП поискаха оставката на Кацаров, очаква се реакция и от другите политически сили. Недоволството сред хората расте с часове, вече се подготвят протести в столицата и в областните градове. Гражданите протестират не само заради принудителните мерки, но срещу липсата на технологичен срок, в който те могат да бъдат изпълнени. Наред с това цари пълно объркване. 

На практика при малкият брой ваксинирани в страната, изискването за зелен сертификат за посещение на университет, ресторант, хотел, фитнес, мол, театър, кино и пр. , при сегашните условия, обрича десетки бизнеси на фалит и ограничава правата на стотици хиляди българи. 

На практика няма нито един бизнес в страната, който може да гарантира, че всички негови служители и клиенти са със зелени сертификати. Така, че по същество тази заповед означава затваряне на съответния бизнес, но без полагащите се компенсации.  За пореден път ударът е насочен срещу секторите, които пострадаха най- много при предишните затваряния. За пореден път има двоен стандарт за прилагане на мерките. Зелен сертификат не се изисква за служителите на администрацията, нито за посетителите, за хранителните магазини, за градския транспорт, за посетителите на дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в молове. Тук се натъкваме на следващото нелогично изискване. Т.е  в някои от магазините в един търговски център ще се влиза без сертификат, а в други не. Защото, например магазините на телекомуникационните компании, работят едновременно като магазини и като каси. 

Изключването на учениците от въпросната заповед, също предизвиква негодувание.  Днес Кацаров съобщи,  че в последния момент в издадената заповед е променен прагът на възрастта на непълнолетните, на които няма да бъде искан сертификат за участие в редица събития, и от 12 г. той става 18 г." „И защо? Тийнеджърите не разнасят ли заразата? Не могат ли да се тестват, да са преболедували? В крайна сметка, няма ли одобрени ваксини за тях?” пита пловдивчанин. 

В рамките на по-малко от 12 часа бяха внесени поправки в съответната заповед. Днес, след заседанието на Министерски съвет Кацаров съобщи, че за зеления сертификат ще важат положителни антигенни тестове, направени след 1 декември 2020 година , а също така срокът на положителните PCR- тестове и антигенни такива, се удължава на 1 година.

Въпреки промените, остава въпросът с технологичия срок за прилагането на заповедта, която влиза в сила от 00 часа на 21 октомври. Оказва се , че лабораториите изобщо не са подготвени, за да поемат огромния наплив от граждани, защото въпреки сроковете и обещаните от МЗ безплатни тестове, такива все още не са доставени. Също така дори да бъдат изнесени лаборатории в големите търговски обекти и на улицата, технологията на въвеждане на данните не може да осигури сертификат в рамките на минути.

Не е ясно и как ще бъде осъществяван контрола на спазването на заповедта. Според министъра ангажимент на обектите ще бъде да проверяват служителите си и клиентите дали имат сертификати, но не влиза в задълженията им да установяват дали един сертификат е истински.

"Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи", каза Кацаров."

Тук следва въпроса – как тези „разслеващи органи” ще проверяват валидността на сертификата на хората във всеки мол, магазин (над 300 кв. метра), ресторант, музеи, театър, кино, стадион, плувен басейн, фитнес зала и т.н. в България! „Това е мисия невъзможна. Контрол просто няма да има!!!” категорични са хората.

И така - от полунощ днес заповедта  влиза в сила. Към момента обаче има повече въпроси, отколкото отговори.