Социологически проучвания сочат, че доверието на гражданите  в МВР е около 26 процента. Тази цифра обаче е силно занижена, съдейки от лекотата, с която възрастни /и не толкова възрастни/ хора се доверяват на телефонните измамници, които се представят за полицаи.

„Аз съм бивш военен и вярвам в институциите. Като ми кажат, че се обаждат от полицията и трябва да им съдействам, аз изпълнявам”. „Изпълнителният” Иван Балимезов хвърля цели 10 000 лева през балкона на мним полицай, който го е убедил, че се провежда специализирана операция срещу телефонни измамници. За да разбере час по-късно, че е останал без пукната стотинка и белите му пари за черни дни са се изпарили в посока Румъния.

Само за месец двадесет баби и дядовци от Пловдив и околията са дали колосалната сума от 180 000 лева на бандити, представящи се за полицаи. И това ако не е доверие в полицията, здраве му кажи.

Разбира се, широко разпространената конспиративна теория, че във всяка престъпна схема има замесено минимум едно ченге, този път бе потвърдена. Зам.началник на едно от най- големите районни в Пловдив бе задържан, след като получил подкуп от 300 лева от измамници, обещавайки им информация и закрила.  И така мнимият полицай изведнъж се оказа напълно истински. Класика!

Въпросът е защо? Защо един служител с дългогодишна кариера, полицай участвал в арестите на известни бандити пред 90-те, си слага главата в торбата и се свързва с утайки на обществото, деградирали до там, че да ограбват последните стотинки на възрастни хора, обричайки ги буквално на смърт?

Някои вероятно ще кажат, че това е сложен въпрос, който може да бъде разгледан от различни аспекти. Според мен обаче отговорът е далеч по прост и той се нарича оркестър „Корупция”.  Вероятно повечето от вас не са чували за тази музикална формация.  Това е оркестър от бивши полицаи с разностранни музикални таланти. Често ги канят на празници, юбилеи, банкети. Нямат клипове, в u-tybe, но всички по банкетите им се радват и ги аплодират. Което показва, че нивото на търпимост към тази поквара  е изключително високо.  И не само това. Корупцията и недосегаемите, които я практикуват,  вече не само, че не е укорима, но и служи за забавление. Резултатите? Те са в заглавията от седмицата:

Милиционерски шеф - в комбина с телефонни измамници!

Съдия бракониерства с криминалнопроявен!

Това бяха две от новините, които илюстрират какво се случва в институциите, от които гражданите очакват ред и справедливост. Вместо това обаче могат да си пуснат някое парче на оркестър "Корупция". И да хвърлят по тях някоя пачка. Не е нужно дори да излизат от домовете си. "Музикантите" ги чакат под балконите.