Инспекция на новия парк на бул. "Освобождение" в Тракия и даване на старт на есенната залесителната акция - тези дейности съчетаха преди минути кметът на Пловдив Иван Тотев и Костадин Димитров.

"Забележителното е, че този парк е по идея на кмета, за да спрем строителството тук", посочи районният кмет Димитров.

Теренът бе общинска частна собственост и в Община Пловдив бе заведено инвестиционно намерение за изграждане на голяма жилищна сграда. Тогава кметът Иван Тотев посочи, че районът ще бъде презастроен и така беше внесено изменение на ПУП-а, като статутът на мястото бе променен на публична общинска собственост. Така площта от 11 декара до "Лидл" беше отредена за парково пространство със сцена, алеи, детска площадка. 

Паркът на терена, който години наред бе използван за пътуващи циркове, е почти готов. Очаква се той да бъде пуснат в експлоатация до 17 ноември тази година, около 4 месеца след първата копка. До 3 дни се очаква да бъдат асфалтирани алеите, а оттам предстоят довършителни дейности и залесяване. Днес началото на ботаническото облагородяване с висока растителност бе дадено със червенолист явор, зеленолист явор и няколко кипариси. Предвижда се залесителната акция са включва над 100 фиданки, а вече е изградена и автоматична поливна система. 

В парка ще бъде изградена и красива чешма, дарение от скулптури. Характерно за парка е и ограждането му със защитни гамбони - съоръжение за ограничаването на шума и замърсяването от булеварда. 

"Очаквам цените на имотите в района да скочат поне с 30%", посочи Тотев, като се позова на факта, че добре развитата социална и зелената инфраструктура неимоверно оскъпяват жилищните райони.

Повече за проекта на парка вижте тук: 

Нов парк на 10 декара изграждат в Тракия СНИМКИРайонната администрация пусна обществена поръчка за 360 хиляди лева