Третата вълна на коронавируса вече е факт, България отново зае челните мяста по смъртност в Европа, ваксинационната кампания не се движи с очакваните темпове, а комуникационната кампания е пълен провал. След временното спиране на употребата на „Астра Зенека”, опашките пред „зелените коридори” изчезнаха, разтревожени от противоречивата информация, която се появява в публичното пространство, голяма част от българите заявиха предпочитанието си към РНК – ваксините. Които обаче пристигат в недостатъчни количества.  Започна поредния локдаун, който вероятно ще продължи по-дълго от обявените от здравния министър 10 дни. Той обаче няма да реши проблема кардинално, а само ще го отложи във времето. Масовата ваксинация е единствената бариера срещу вируса, а опитът на Израел, който вече се връща към нормалния ритъм на живот, е показателен. На този фон е изключително важно как големите работодатели ще подходят към въпроса с ваксинирането на служителите си.  

Обществото е разделено по отношение на ваксинацията, а ширещите се антиваксърски настроения поставят пред изпитание предприемачите, които от една страна искат да съхранят бизнеса и екипите, с които работят, а от друга – да спазват трудовото и медицинското право.

Имат ли право работодателите да поставят условия на своите служители да бъдат ваксинирани, когато имунизацията срещу Ковид-19 е препоръчителна?

Факт е, че в различните синдикални организации вече има множество сигнали от служители, които твърдят, че са притискани от работодателите си да се ваксинират, въпреки тяхното несъгласие.

В много  големите български компании вече се провеждат мащабни информационни кампании, чиято цел е максимален брой служители да бъдат убедени в ползата от ваксината.

„Водим вътрешна информационна кампания и правим всичко необходимо да осигурим ваксини за всички наши служители. Имаме много хора на първа линия – техници, служители в магазини , които са в непрекъснато контакт с много хора. Затова смятаме, че те трябва да бъдат предпазени. Моето лично мнение е, че в настоящата ситуация човек има два варианта – или се ваксинира, или се разболява. При втория вариант – не е ясно как може да протече заболяването”, коментира Атанас Добрев, който е изпълнителен директор на „Виваком” и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Той обаче е категоричен, че ваксинирането е личен избор на всеки. „Ние ще направим каквото е необходимо , за да може екипът ни да е максимално информиран, но не няма как да задължим служителите да се ваксинират”, коментира Добрев.

„След известно време, вероятно седмица-две-три, когато ваксините вече ще са навсякъде, ще направя проверка кой от вас се е ваксинирал и ще помоля всички, които са отказали да го направят, да излязат в неплатен отпуск до обявяването на края на тази пандемия или да напуснат по собствено желание. При мен навсякъде ще работят само ваксинирани хора. Мое право е да избирам и аз реших да създам за всички вас такива условия за работа, които да ми гарантират, че в моите фабрики страхът от зараза и смърт няма да имат място. Искам всички вие да знаете, че при мен сте на защитено място. Това е моят опит да опазя живота и здравето на всички ваксинирани, да запазя работата на всички вас, както и да запазя бизнеса си” .

Така собственикът на пловдивската фабрика  за майонеза „Краси” Димитър Консулов се обръща в писмо към своите служители.

Той е направил и специално, изключително емоционално  видеообръщение към тях, в което говори за войната с невидимия враг и огромните загуби, които вирусът нанася на обществото и икономиката.

В обявите за набиране на нов персонал, които компанията пуска, ваксината вече е условие.

Експертите от КНСБ са на мнение, че работодателите не могат да изискват задължително ваксиниране на работниците си срещу Ковид -19, за да могат те да упражняват правото си на труд.

„Изискването за ваксиниране е допустимо само, ако е свързано с особености на работата, упражняването на която може да увреди здравето на самия работника. В този смисъл, доколкото ваксинирането предпазва работника от разболяване и ако той упражнява работа, която го излага на риск от заразяване, това може да бъде изискано от работодателя. Това обаче не трябва да влиза в конфликт с правото на работника да избере сам и по своя воля дали да се ваксинира или не” , коментира за TrafficNews юристът на синдиката Величка Микова.

Работодателите нямат отношение към избора на работника дали да се ваксинира. Работодателят също не може да предявява каквито и да е изисквания по отношение на здравните избори и състояние на служителите си” , коментират и от КТ „Подкрепа”.

С разпространението на коронавируса освен множеството медицински и обществени въпроси, възникват и много правни такива.

"Ваксините за Ковид-19 са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. За хората, които вече са на работа, те могат да обжалват подобен акт от страна на работодателя. Подходът, който е по-правилен, е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, но не и да ги принуждават. Но в случай, че работодателят предприеме някакви мерки - могат да се оплачат в Инспекцията по труда", коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Според лекари по време на сегашната пандемия шансовете на тези, които не са ваксинирани да се разболеят от вируса, са десетки пъти по-високи, отколкото на тези, които вече са ваксинирани.  Въпреки това обаче желаещите да се ваксинират са далеч от числото, необходимо за постигане на групов имунитет. Проучвания показват, че средно между 25-30 процента от служителите в големите компании изявяват желание да се ваксинират.  В същото време компаниите харчат сериозни суми, за да осигурят безопасността на служителите и клиентите си. 

Къде е границата между свободата на избор и обществения интерес?

Тези още много други въпроси ще бъдат актуални през следващите месеци.

TrafficNews потърси позицията на синдикати, експерти, юристи и работодатели по темата. Може да проследите тeхните позиции в поредицата „Ваксинацията /не/Възможна!”