Мистериозната смърт на Ангел Христов, от т.нар. Братя Галеви, успя да затъмни дори дългоочакваната новина за съставяне на редовно правителство. В събота вечер стана ясно, че Ангел Христов-Гелев е починал от инфаркт в България. Христов е издирван с червена бюлетина от Интерпол и се предполагаше, че е извън страната. Не е ясно кога се е върнал в България. 

Погребението трябваше да се състои в неделя в град Дупница, но беше отложено заради разследване на прокуратурата и МВР. Тялото на Ангел бе иззето от моргата в Кюстендил и откарано за съдебномедицинска експертиза в София. 

В смъртния акт на Ангел Христов е посочено, че е починал в частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница, твърди служителката, която го е издала, съобщи Би Ти Ви. Съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение. Личната карта, която е предоставена на служителката в ЕСГРАОН е била на Ангел Христов и е изтекла през 2018 г. В обедната новинарска емисия на Би Ти Ви беше излъчен разговор със служителка на болницата, която заяви, че управителят д-р Ени Лефтеров я е упълномощил да каже, че Христов не е починал в лечебното заведение. Пред БНР д-р Лефтеров казва, че Христов е починал в дома си към 22 ч. в петък (2 юни), заобиколен от съпругата си, сина си и дъщеря си.

Служителката на общината допълва, че първоначално името в смъртния акт е било сбъркано, и го е върнала за корекция. В него е било написано Ангел Христов Ангелов, а истинското име е Ангел Христов Христов. Разследващите изясняват достоверността на данните на служителката и истинността на документа.

Пред "Фокус" архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски заяви, че Христов е починал в петък вечерта - 2 юни. 

"Прибрал се е вкъщи, разчувствал се е. Отдавна не се е виждал със семейството си и това му е помогнало", каза отец Паликарски. Според него Ангел Христов е починал в ръцете на съпругата си. Паликарски трябваше да извърши опелото на Христов преди да бъде спряно от МВР.

Запушена коронарна артерия е причина за смъртта на Ангел Христов, стана ясно днес. Съдебните медици са открили множество тромбози по време на аутопсията на починалия. 

Смъртта му обаче породи множество спекулации, като мнозина , включително и политически лидери я свързват както с разстрела на Красимир Каменов - Къро, така и с войните в прокуратурата. В социалните мрежи се появиха и доста мемета по темата. 

Официалната информация все още е силно ограничена, а основният въпрос - как Ангел Христов е влязъл в страната , все още няма отговор. 

 

Ето и коментарите на известни българи по темата: 

 

Миролюба Бенатова, журналист

Разбрах, че Ангел Христов, по-известен като "брат Галев", се е върнал инкогнито в България и е бил "покосен от инфаркт".

Интересно, че преди седмица Уикенд бяха посветили цяла страница с информация къде и как именно Ангел Христов инвестира парите си през фирми на децата му. Имаше и снимки на децата, и подробности. Прочетох материала и си помислих, че някой му дава знак.

Може и да е обикновена параноя, но явно някой е знаел, че Христов се е прибрал, въпреки червената бюлетина за издирване. А за да си е дошъл от Дубай, сигурно е имал сериозна причина.

 

Ясен Гюзелев, художник

Не се знае като жив ли е влязъл брат Галев или като труп. Не се знае откъде се е прибрал, макар че се знае че селският поп е поддържал през цялото време приятелската си връзка с братята (той сам го каза по новините), очевидно някой да провери телефона на попа, не влиза в предвидените усилия на МВР, за установяване на фактите. Пълна гавра с населението. И така е от 9.X.1944 г. Цялата държава и службите и за сигурност работят само в зашита на интересите на една престъпна шайка, която след 10.XI.1989г., се разклони с множество пипала. Опазването на интересите и обаче, остава главна и изглежда, единствена цел на службите ни за сигурност. Имаше моментни опити да се скъса с това, но населениет предпочете нещата да си останат такива. Аз не знам защо, но така му харесва. Тези, които говорят, че това се е случило сега, преди дванадесет години или след Десети...ще се въздържа да ги квалифицирам. Така е от 79 години насам.

Тодор Людмилов

“Почина един от братята Галеви, който беше издирван” е първото емпирично доказателство за шум от паднало дърво, без някой да е чул!

Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление

Ангел Христов (от "братя Галеви"), който отдавна е обявен за международно издирване, се е оказал в страната - починал. МВР е стартирало проверки как е минал границата и защо в полицията никой не е знаел, че е в собствената си къща.

Аз ще добавя и още неща под формата на парламентарен въпрос: имало ли е разрешение от съда за използване на трафични данни за установяване на местоположение и включвал ли е устройство със сим-карта на свое име на твриторията на страната? Има ли регистрирани договори на адреса му след началото на издирването (напр. за интернет)? Има ли битови сметки на този адрес и полицията следила ли е за такива?

Тук не става въпрос за едно конкретно издирване, а за способносттта и желанието на МВР да си върши работата.

 

Тома Белев

Българските органи за сигурност не можаха да арестува единият от братя Галеви преди да избяга от България през 2012г, не можаха да го арестуват и когато е влязъл в България и го арестуваха през 2023г, когато умря и тръгнаха да го погребват.

Не знам дали има по-голяма критика към тях, към Бойко Борисов който ги управляваше през 2012г, към президентът Радев, който е назначил управляващите ги в момента и ги управлява вече година и половина.

Тези служби трябва да се разпуснат и да се създадт наново, като целият им персонал премине през проверки за професионализъм и морален интегритет.

 

 Стефан Левашки, адвокат

В Шенген се кръстят

друг път невидели

през границата да минават

живи и умрели...

 

Иван Бедров

Преди 12 години ББ каза, че остава да боядиса една ограда и влизаме в Шенген. Не я боядисаха тая ограда и сега през нея си минават и Петьо Еврото с детето, и брат Галев. И живо, и умряло, както се казва.

  

Методи Лалов

"Службите” ни работят перфектно.

Осъдени лица преминават границата ни както намерят за добре.

Готови сме за "Шенген".

 

 От мрежата: 


Струва ми се, че малко преувеличавате. В България човек ако чака да умре когато това няма да съвпадне с някакво съмнително събитие ще доживее до годините на Матусал.

 

Произведено в Бг за 7 дни: Един убит в ЮАР със съпругата си, друг избягал в Дубай със сина си, а трети се върнал в Бг след 10г и умрял от радост…