Търговския регистър няма да работи и утре, ще могат да се правят само справки за актуалното състояние на фирмите, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията.

Работата на Търговския регистър ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Агенцията. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват.

Така звучи официалното съобщение, но според осведомени източници положението изобщо не е толкова розово. Запознати твърдят, че има голяма вероятност данните, качени след 1 януари 2018 година, да не могат да бъдат възстановени. Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър, а не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП, съобщава Фрог нюз , като се позовава на източници от службите, пожелали анонимност. Според  тях става дума за умишлено тежко престъпление, дори саботаж.

Целта би могла да е заличаване на информация от извършени сделки за милиони и необслужвани кредити към банки.

До този момент няма смислено обяснение дали има направен бекъп на цялата информация. Според компютърни специалисти обаче ако такъв имаше, възстановяването на данните нямаше да отнеме толкова много време. Дали става дума за престъпна небрежност, или саботаж, е рано да се каже. 

От Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията отказват каквато и да е информация, включително и на въпроса дали на други сървъри има бекъп на информацията. 

Факт е, че вече шести ден сривът в регистъра предизвика блокада в работата на нотариуси, частни съдебни изпълнители, адвокати, съдии, банки и десетки частни дружества. 

Сривът в Търговския регистър парализира работата на нотариуси, ЧСИ, адвокати и банкиПлатформата не работи вече пети ден

Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря възможност за различни измами. Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване.

Противоречиво е и съобщението, което се появява, когато потребител се опита да влезе в Търговския регистър. Там е съобщено за проблема, а също така, че са уведомени МВР и ДАНС. От друга страна от Агенцията твърдят, че „възможности за злоупотреби не съществуват”. В такъв случай въпросът: Защо са уведомени службите?, е напълно резонен.

Бившият правосъден министър Христо Иванов определи срива на Търговския регистър като безпрецедентна криза на националната сигурност.

Иванов поиска премиерът Бойко Борисов да свика спешно Съвета по сигурността при Министерския съвет и да предостави цялостна оценка на ситуацията за възстановяването и сигурността на данните.

"Трябва ясен отговор на въпроса кой отговаря за тази катастрофа. Тук, разбира се, става дума за фирмата, която е поддържала Търговския регистър (ТР) и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част - коментира той. - Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади и др. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране."

Според него в кризата с Търговския регистър става дума за власт. Контрол върху данни, управленски процеси и държавността като цяло, какъвто никога досега в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност, може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на чужди служби.

По думите му е необходим ясен отговор ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност.