"Ходих много пъти в полицията, казват че нищо не могат да направят. Не знам дали няма да съм поредния случай на застрелян". Думите на психолога Иван Владимиров - Нав, произнесени в ефира на бТв преди няколко месеца се оказаха зловещо пророчески. Известният психолог, автор на поредица книги, бе чест гост на различни предавания и коментираше случаи на домашно насилие, често с фатален край. Той самият споделяше, че е жертва на агресивно поведение от страна на свой съсед. 
 
Заплашваше ме с бой, казваше, че вдигам шум, а аз буквално ходех на пръсти у дома. Замеряше ме с яйца“, разказва психологът и добавя, че съседът, който е полицай,  дори мажел със странни субстанции входната му врата. Според разказа на Владимиров, 
по време на общо събрание на блока, в който и двамата живеели, полицаят налетял и на възрастен човек. 
Владимиров е подавал множество жалби срещу съседа си, полицаят също не стоял със скръстени ръце и се оплаквал в полицията. В крайна сметка обаче институциите, през които са минали жалбите, не са успели да намерят достатъчно причини, за да отнемат "законнопритежавания" пистолет на бившия катаджия - същият, с който Румен Тончев е застрелял Иван Владимиров. 
 
Очевидно беззаконието се е настанило навсякъде. Безхаберието, незаинтересоваността на институциите, досадата, с която десетки чиновници си вършат работата, незачитането на човеките права и законите или имитацията на дейност са в основата на голяма част от извършваните престъпления. Държавната машина е проядена от хора, които не си вършат работата, за която им се плаща. 
 
След като "каруцата се обърне", всички по веригата започват да носят вода от 99 кладенеца, за да се оправдаят. "Става дума за изострени междусъседски отношения" обяснява главният секретар на МВР Петър Тодоров часове след убийството на психолога. Това, заедно с другото полицейско клише " жертвата е с дебело криминално досие" са сред най- нелепите мотиви за поредното тежко престъпление. Това обаче не пречи да се употребяват често. 
А тежките престъпления, в които са замесени настоящи или бивши служители на МВР, се множат. Ще припомним само някои от тях: 
 
5 юли 2022 г.  
 
Служител на МВР беше в автомобила-убиец при фаталния инцидент на бул. Черни връх през май месец миналата година. Шофьорът проверяван многократно, с актове и т.н., но безхаберие от страна на МВР.

10 октомври 2022

Полицай катастрофира пред столично районно под влиянието на наркотици.

25 септември 2022 г. 

 Димитър Любенов със своето порше уби френски гражданин и рани двама други двама, ескортиран от полицаи, които получили за "услугата" 200 лева подкуп.

6 февруари 2023

Прокуратурата съобщи за пловдивски полицай помогнал на пиян шофьор да източи застраховател с 90 бона. След съвместен запой, приятелят на катаджията катастрофирал тежко, а катаджията му прикрие участието си в катастрофата.  

Това са само малка част от нелепите случаи, в които небрежността и липсата на  морал сред служителите на МВР са довели до смъртта на невинни граждани. Иначе в отчетите и анализите на полицията успехите, както винаги - преобрадават. 

Докога?

Министърът на вътрешните работи идва в Пловдив за годишния анализ на полицията