Контрабандата на цигарите ще падне до 6%, прогнозира през юли  премиерът Бойко Борисов при  връчванетo на наградите "Икономика на светло" за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).  Днес Борисов се похвали с най-ниското ниво на контрабанда на цигари от 2007 г.. Делът на контрабандните цигари е паднал до 4,7% през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение през 2010 г. същия дял е бил 34,5%. Тъй като няма основание да смятаме, че премиерът има пророчески способности, това означава, че е разполагал с необходимата информация, за да направи подобно "предсказание".

Днес се позова на проучване, направено от инициатива "Срещу незаконната търговия" на основа събиране и анализ на "празни кутии от цигари". Проучването се прави от 2010 г. по инициатива на петте основни тютюневи компании в България – "Бритиш Американ Табако България", "Филип Морис България", "Булгартабак", "Джапан Табако Интернешънъл България" и "Импириъл Табако България". Те събират и анализират празните опаковки от цигари в големите градове. Но през юли Борисов вероятно вече е знаел за подготвяните удари срещу нелегалните фабрики за цигари в страната. 

Премиерът се похвали както с тях, така и с успешните реализации в чужбина. „Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол и партньорските служби. Там изпращаха български заготовки ­тютюн, консумативи. В Испания направихме няколко реализации - огромни фабрики за милиони евра. От 2016 г. в Европа са реализирани 16 фабрики по международния обмен и двустранното сътрудничеството между службите.

Търговията с контрабандни цигари, произведени в нелегални фабрики в страната действително намалява.  Пичините за това са както ежедневните проверки на полицията в махалите, където се намираха депата за тютюн и нелегални цигари , така и фактът че произведените контрабандни цигари се изнасят зад граница. Пред последните два месеца Специализираната прокуратура съобщи за общо 6 разбити фабрики за производство на цигари без акциз. Първата бе в Карнобат, като базата се оказа собственост на синът на кмета на града и сина на алкохолния бос Миню Стайков. Следващите 5 бяха ударени през август по разработка на  пловдивската Икономическа полиция и се намираха в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица.  Голяма база за рязане на тютюн бе запечатана в село Калугерово, Пазарджишко.

Над половин милиард годишно са загубите от шестте нелегални фабрикиДнес ще бъдат предявени обвинения

Според последните изявления на прокуратурата Евлоги Станоев известен като Голямата Бирма и синовете му Георги и Антон  стоят зад четири от фабриките за незаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. Бирмите  са обявени за издирване и имат задочни обвинения. Според спецпрокурорите  Станоеви са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани сградите с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна.

Според хора от бранша обаче тези фабрики работят от  близо 10 години, а продукцията им е предназначена за износ, като голяма част от цигарите е изнасяна в съседна Румъния.  Каналът е действал от години, като камионите са минавали в определени дни при определена смяна митничари от Дунав мост.

Станоеви и Стойкови обаче далеч не са единствените замесени в схемата.  Първоначално бяха арестувани само работници и шофьори от фабриките, а за участието на Бирмите бе съобщено официално преди броени дни. В периода между арестите и новите обвинения, нещата са се променили.

В свое разследване 24 часа твърди, че сериозно участие в разкриването на схемата има пловдивчанина Антон Арабаджиев. Бизнесменът вече има условна присъда, след като 2011 година бе разбит негов цех за производство на цигари в село Патриарх Евтимово. Арабаджиев се укрива, а в последствие се предава и сключва споразумение с прокуратурата.

Според изданието в началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските служби. В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от Антон Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари.

Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари. Макар, че като негов основен съучастник се сочи печатаря Георги Ненчев,  хора от близкото им обкръжение са категорични , че двамата от години не са в добри отношения.

Факт е, че през последната половин година Арабаджиев и съпругата му са се сдобили с нови луксозни автомобили – „Рейджровър” и „BMW X5”, както и със сериозна охрана, която денонощно охранява входа на кооперацията край Марица, в която живеят.

Всъщност въпросът, който най- често се задава след удара срещу нелегалните фабрики е „Защо точно сега?”.  Според осведомени причината за мащабната операция е натиска на чужди спецслужби  заради повишеното производство на контрабандни цигари в България. През последните две години производството се е удвоило. „Допустимата квота” е била надхвърлена драстично и освен, че заливат страните от Евросъюза, голяма част от цигарите са започнали да остават и в България. Това, разбира се, няма как да не се отрази на оборотите на производителите "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл". 

Всъщност откритите в нелегалните фабрики цигари, далеч не са основните марки , които се търгуват на нелегалния пазар в страната.  В Тутракан са се произвеждали фалшиви Eva Slims, чийто бранд е собственост на British American Tobacco. Фабриката в Горна Оряховица е произвеждала Capital. В Дупница са произвеждани цигари Marble. В Карнобат са открити цигари с бранд Capital, както и Gold Mount. Имало е и заготовки за Roseman, които в момента са една от най-известните марки нелегални цигари. Лидера сред нелегалните брандове  е Karelia.  Основните марки цигари, които се продават контрабандно у нас са "Карелия" и на "КТ Интернешънъл".