Точно две седмици изминаха от шоковото поскъпване на горивата по бензиностанциите, но какво се промени от тогава? Огромните опашки се извиха в цялата страна на 2 март, а бензинът и дизелът достигнаха стойности от почти 3 лева. Масовата истерия и презапасяване, породена от страха за недостиг на гориво и повишение в цените бързо се превърнаха във водеща тема във всички медии и социални мрежи.

Опашки в Пловдив, истерия в София – цените по бензиностанциите се сменят за часовеКилометрични колони има по евтините обекти под тепетата, в столицата са навсякъде

Справка със сайта fuelo показва, че цената на петрола на световната борса тогава се търгуваше за 103,89 $ барел. Последваха няколко дни на покачване, чийто пик беше отчетен на 9 март - 128,46 $/барел. От тогава цената на петрола постепенно започна да се понижава с всеки изминал ден. Към днешна дата, черното злато на световната борса е 102,86 $/барел, което е дори по-ниско от деня, в който започна шоковото поскъпване.

Какво се случва обаче с цените по родните бензиностанции?

Моментално след поскъпването на черното злато, всички български бензиностанции рязко повишиха цените, макар да се твърди, че България има запаси и по бензиностанциите все още се продава от старото гориво, преди поскъпването.

Ако отново направим бърза справка ще открием, че през последната седмица, въпреки срива в цената на петрола в световен мащаб, родните бензиностанции не реагират на ситуацията. За последната седмица, дизелът в България е скочил с 8 стотинки или 2.08%. Най-масовият бензин А95 също е повишил цената си с 8 стотинки, което са 2.83%. При пропан-бутана повишението е с 2 стотинки, което са 1.27%. И при трите горива, тенденцията е за поскъпване, което естествено е далеч от абсолютно всякаква логика. Поскъпването на горивата лавинообразно повишава и цените на абсолютно всички стоки и логично инфлацията в България достигна двуцифрено число. Според данните от Националния статистически институт цените на стоките у нас са нараснали с 10%, спрямо февруари 2021 и не е нужно да си математик, за да прогнозираш, че цифрата ще продължава да расте.

Тук следва и логичният въпрос, който е модерен в последно време „защо, господин министър”?