На 25 май т.г. пловдивският Районен съд, в лицето на председателя Иван Калибацев, осъди на 4 години затвор бездомникът  Любомир Данчев, обвинен за запалването на Тютюневите складове през август 2016 г. Данчев не се призна за виновен, а адвокатът  му Стефан Левашки, който го защитава pro bono, заяви , че той е изкупителна жертва. Той е обжалвал присъдата и делото ще бъде гледано на следващата инстанция. На 7 ноември Любомир Данчев отново ще се изправи пред съда. Ето какво написа във ФБ профила си  адвокат Левашки по повод предстоящото дело: 

Помните ли Любчо, дето "подпали" тютюневите складове в Пловдив. След близо година и половина сме на път да финализираме делото му. На 7 ноември той ще се изправи пред Окръжен съд Пловдив, който ще разгледа жалбата ни, в която искаме да бъде оправдан изцяло, след като на първа инстанция бе признат за виновен и осъден на четири години затвор.

Мъча се да го успокоя, ако не с друго, с това, че след 22 години адвокатска практика по наказателни дела и участие в едни от най-шумните процеси под тепетата, той е моя най ВИП клиент. Досега не съм имал друг, който първоначално да е уважен от Главния прокурор и Главния секретар на МВР с нарочна пресконференция, след това случаят да бъде поет от екип от трима следователи, начело с Началника на Окръжният следствен отдел, на първа инстанция делото да се гледа от Председателя на Районен съд Пловдив, а обвинението да се защитава от двама прокурори от Окръжна прокуратура, единият от които заместник-окръжен, а другият командирован от Специализираната прокуратура. Сега вече и черешката на тортата е, че в Окръжен съд ще застанем пред така наречения "царски" съдебен състав - Председателят на Окръжен съд, заместникът му и още един член съдия.

Когато изразя учудване от този шефски "случаен" избор, получавам отговор, че и защитникът му бил Председателят на Адвокатската колегия в Пловдив, но само при мен този избор е осъзнат и е въпрос на гражданска позиция. За съжаление все повече имам усещането, че ще се проваля в нея.