Вчера Община Пловдив предложи вдигането на почти всички такси и услуги, сред които пътуването в Градския транспорт, паркирането в Синя зона и различни административни услуги и налози за бизнеса. В момента се изготвя пакет от предложения, които ще бъдат входирани в Общинския съвет, където ще се разгледа вдигането на таксите. Таксата се заплаща от физическите и юридическите лица в зависимост от зоната, в която се намират терените, а те се определят от Общински съвет-Пловдив.

Безспорно един от най-засегнатите бизнеси през цялата пандемия е този на заведенията. Освен ограниченията, които търпят през целия период на COVID кризата, с настъпването на летния сезон, по всичко изглежда, че ще понесат още един нов сериозен удар. Община Пловдив предвижда увеличение на тротоарно право за заведенията от 24 лева на месец за кв./м в момента, да стане 26,40 лева в „супер центъра” на града. Тоест, ако даден собственик на заведение иска да ползва 50 кв./м. тротоар (който трябва сам да поддържа) върху които да постави 6 маси за по 4-5 души, той трябва да заплати 1320 лева на месец.

Пловдив се слави като градът с най-високите данъци, а новите предложения, които се готвят от управляващите, явно имат за цел да затвърдят тази слава. За сравнение в морската столица Варна цената за ползване на общинска земя на центъра е 22,40 лв./км., а в Бургас – 22,00 лева.

В София, цената в центъра също е 22,00 лева, което на практика значи, че заведение на Главната в Пловдив плаща повече от такова на Витошка. Цените на услугите и продуктите в столицата обаче, далеч на отговарят на тези под тепетата. Респективно и заплатите на пловдивчани и софиянци.

Може би общинарите имат своите аргументи за високите цени на този вид услуга, която предоставят, но в същото време възниква въпросът защо аршинът за Пловдив е различен от този за останалите градове? Защо качеството на услугите и стандарта на живот не отговаря на този в София например? И не става въпрос само за отделни сектори, а за всички. И преди общинарите да вземат решение, би трябвало да представят на обществото подробен анализ на ситуацията , както информация как се изразходват тези средства.

Иначе за всички е ясно, че спасението да давещия си е лично негова задача.