"Удивена съм, че е жив. За хора с над 5 промила алкохол в кръвта в учебниците пише - кома и смърт". Така  д-р Цветеслава Гълъбова коментира казуса с 33-годишния мъж, който беше хванат да кара зад волана с 5,11 промила алкохол и с положителна проба за марихуана в София. 

Как 33-годишният мъж е жив? С този въпрос потърсихме и пловдивският токсиколог проф. Янко Илиев. 

" Това е един от малкото случаи, които са казуистични като резултати на първо четене", каза Илиев пред репортер на TrafficNews. Причината е, че резултатът е установен чрез полеви апарат. "Няма кръвна проба. Кръвната проба е тази, която решава", добавя той.

Илиев очаква различен резултат от нея, а вариантите са няколко.

"Има възможност кръвната проба да даде алкохол в по-ниски граници. Значително по-ниски. Тогава тестът не може да бъде обвиняван, че е фалшив. Има възможност кръвната проба да даде близки резултати", коментира токсикологът. Той добавя, че когато излезе кръвната проба може да се направят повече интепретации на случая.

"Може да излезе хипотеза, с малка вероятност, че апаратът в момента е дефектирал. Манипулиран, да речем.  Или той ( водачът - б.а. )  да е приел алкохол много скоро преди тестването. При което алкохолът е в устната кухина - горе, не е резорбиран. Затова пробата е показала ескстремни стойности", коментира проф. Илиев. "Факт е, че той е бил в добро състояние", допълни той. 

"Фактът обаче, че е говорил, ходил, че се е държал, не е правил впечатление на чак толкова ( пиян - б.а. ) говори, че неговият биологичен отговор е различен", допълни Илиев.

На въпрос, кой е най-фрапантния случай в кариерата му, проф. Илиев коментира, че това е ситуация с човек, доведен с тежко алкохолно отравяне.

Това бил голям българин, висок около 2 метра, който дори буйствал. Едва била взета кръвна проба, която показала 6,1 на 1000 концентрация в кръвта. След час мъжът си тръгнал.

Вижте повече във видеото: