Президентът Румен Радев в четвъртък следобед изненадващо се появи в Пловдив , часове преди обявения голям протест. Официалната версия на пресслужбата на Президенството бе, че държавният глава пристига по покана на студенти от специалност "Графичен дизайн" от АМТИ , за да разгледа тяхна изложба. Действително в Градската художествена галерия е експонирана изложбата "хей Next", а вътре строени го чакаха трима от 15 студенти, представили свои произведения. Петя Трифонова, Атанас Димитров и Георги Христов обаче заявиха, че не са изпращали покана на президента. няколко часа по-рано били получили инструкции от ръководството на Академията да бъдат в галерията. TrafficNews се свърза се свърза с ръководството на АМТИ, откъдето категорично отрекоха да са канили Радев на изложба. "Ако това беше така, най-малкото щеше да има представители от ректората. Не жалаем университета да бъде замесван в политически игри" бяха категорични те. 

Разбира се, едва ли някой е толкова наивен, за да повярва, че Румен Радев, когото всъщност не сме виждали на нито една от забележителните културни прояви в Пловдив, насред политическата криза, която тресе държавата е почуствал неистово желание да разгледа студентска изложба. Всъщност нито той, нито премиера Борисов уважиха събитието по откриването на Европейска столица на културата 2019, нито пък друго събитие от програмата. 

За сметка на това обаче държавният глава използва повода, за да се отдаде на политическа риторика на Главната и да поиска отново оставката на правителството.  Което, разбира се, е негово право, но не и по този начин. Ако иска да държи политически речи в Пловдив, президентът можеше да използва трибуната на протеста на площад Съединение. Друг е въпросът обаче как щеше да бъде възприета така негова изява, предвид реакцията на хората, които освиркаха негова симпатизантка, която ги призова да го подкрепят по време на демонстрацията. 

Неочаквано бе и посещението на премиера няколко часа след президентската визитаа. Този ход вероятно също е кризисен ПР, но Борисов поне не се скри зад гърба на студенти, ученици или млади майки. Той предпочете среща с актива на ГЕРБ вместо антиправителствения протест. 

В крайна сметка хилядите млади хора, които от седмица протестират по площадите, се борят точно срещу манипулациите и лъжите, използвани от политиците. И ако управляващите / и желаещите да управляват/ не разберат това, ще се окажат в историята.