Най-големият етнически квартал на България - "Столипиново", се е стопил почти двойно. Цели семейства липсват, твърди кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков.

"Може да се каже, че 1/3 от обитателите ги няма. Никой не ги е броил, но с просто око се вижда при разходка в квартала, че липсва онова оживление", казва той. Признак, че няма хора са намалелите молби за помощи. "От една година насам никой не е идвал при мен да търси работа. Преди на всеки приемен ден пристигаха по няколко души да им съдействам да започнат работа в "Чистота" или "Градини и паркове"", допълва Чунчуков, цитиран от 24 часа

По думите му в "Столипиново" има хора със законен бизнес, които се оплакват, че няма работници. Собственик на автомивка на ул. "Ландос" се жалил, че няма кой да му работи, а давал до 800 лева заплата. Останал с двама души, а можел да осигури препитание поне за петима.

"Ако по статистика в квартала живеят 40 000 души, сега може да се каже, че те са доста под 30 000", твърди Чунчуков. Според него жителите масово са се изселили в Германия. "Неотдавна немска телевизия дойде да снима. Показа филм за живота в квартала. И в него излъчи кадри на семейства от "Столипиново", които са в Дюселдорф. Ами те там се чувстват прекрасно! Мъжете работят в строителството, вземат добри заплати, а жените си гледат децата. Обитават много прилични жилища. Ползват се от социалната система на Германия", обясни кметът на "Източен".

Мнозина от тях си дошли лятото по време на отпуските да си нагледат близките. Били много добре облечени. Излизали с препълнени колички от хипермаркетите."Като вървях из "Столипиново" през август, имах чувството, че съм в немски квартал. Пред всяко жилище бяха паркирани хубави автомобили с чужди регистрации. Вече ги няма. Заминаха си", описва Чунчуков.

И другите два етнически квартала - Шекер и Арман махала, са се стопили, твърди кметът на район "Северен" Ральо Ралев. Според него 35% от жителите са се изнесли в чужбина. Това били предимно млади хора от 20 до 35 г. "Когато тръгнахме да броим децата, които не ходят на училище, от 300 хлапета 295 се оказаха в странство с родителите си, посочва той. По думите му тези хора са гъвкави, приспособяват се, наясно са с правата си в чужбина и си ги търсят.

"Европа вече е отворена, миграцията е законна. Щом Германия ги е приела, какъв е проблемът", обобщава кметът на "Източен".